Категорія
Новини
Дата

«Тіньовий флот». Компанії з ймовірними звʼязками з РФ за рік придбали понад 50 суден для СПГ – FT

2 хв читання

Таємні покупці, ймовірно, повʼязані з Росією, почали накопичувати десятки суден, здатних перевозити скраплений природний газ (СПГ), що може означати розширення Москвою «тіньового флоту» танкерів, пише Financial Times.

«Тіньовий флот» в умовах санкцій допоможе Росії продовжити постачати СПГ на світовий ринок і заробляти надприбутки для фінансування війни в Україні.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Інсайдери судноплавної галузі кажуть, що низка раніше невідомих компаній, в основному зареєстрованих в Обʼєднаних Арабських Еміратах, за останній рік швидко придбали судна для перевезення СПГ, що призвело до зростання ринкових цін, особливо на найстаріші судна.
  • Сплеск покупок нагадує ситуацію коли Москва створила «тіньовий флот» танкерів для перевезення нафти по всьому світу за умов західних санкцій, часто використовуючи ОАЕ як центр для торгівлі енергоносіями. Хоча продажі російського СПГ менше торкнулися західних санкцій, ніж нафта, Москва готується до посилення обмежень.
  • За даними консалтингової компанії Windward, з другого кварталу 2023 року, понад 50 суден СПГ змінили власника на компанії, розташовані в ОАЕ. Доти такі угоди були рідкістю.
  • Компанія Kpler заявила, що події на ринку танкерів для перевезення СПГ вказують на «складну мережу морських операцій, які потенційно повʼязані з російськими інтересами». Деякі з груп, що базуються в Дубаї, мають непрозорі структури власності, схожі на ті, які управляють «тіньовим флотом» нафтових танкерів Москви.
  • Деякі з нещодавно придбаних суден СПГ тепер ходять маршрутами, що традиційно використовуються для транспортування газу з Росії, повідомляє Kpler. Дані відстеження суден показали, що одне судно завантажувало СПГ із Ямала, флагманського експортного проєкту Росії, який ще не потрапив під санкції.
  • За даними суднового брокера SSY, який сприяє продажу суден між власниками, сплеск торгівлі призвів до зростання цін на більш дешеві і менш ефективні судна СПГ, яким більше 15 років. 

Контекст

СПГ набув великої ваги для російської економіки воєнного часу, забезпечуючи дохід після втрати трубопровідного експорту до Європи після повномасштабного вторгнення в Україну в 2022 році. ЄС та Азія, великі ринки збуту російського СПГ, утрималися від заборони імпорту, щоб не порушити роботу світового газового ринку.

Проте, Захід почав робити кроки щодо обмеження торгівлі. У червні ЄС схвалив обмеження, які заборонять вивантаження російського СПГ з великих криголамних суден на дрібніші судна в портах ЄС, що суттєво обмежить можливості Росії щодо розподілу свого газу в усьому світі.

Найбільший російський проєкт із виробництва СПГ «Арктик СПГ 2» також потрапив під санкції з боку США, що значно ускладнило надсилання вантажів із цього проєкту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд