Категорія
Новини
Дата

Країни ЄС збільшили імпорт російського СПГ на 7% у першому півріччі. Постачання до Франції зросли вдвічі

2 хв читання

Постачання російського скрапленого природного газу до Франції збільшилося більш ніж удвічі в першій половині цього року, тоді як Європа намагалася відмовитися від закупівель енергоносіїв, які допомагають фінансувати вторгнення Кремля в Україну, пише Associated Press із посиланням на торговельні дані.

Росія продовжує постачати СПГ на світовий ринок і заробляє надприбутки для фінансування війни в Україні.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Найбільше СПГ імпортують компанії Франції, втім аналіз показав, що країни ЄС загалом імпортували на 7% більше російського СПГ у першій половині цього року порівняно з тим самим періодом роком раніше.
  • Засновник некомерційної організації Razom We Stand, Олег Савицький, який виступає за посилення санкцій щодо російського викопного палива, заявив, що мета ЄС з поступової відмови від усіх російських викопних видів палива до 2027 року «жахливо далека від реалізації». 
  • Він заявив, що країни, які купують російський СПГ, саботують енергетичний перехід континенту та вкладають мільярди доларів у військові зусилля Росії.
  • Інститут економіки енергетики та фінансового аналізу (IEEFA) повідомив, що компанії імпортували майже 4,4 млрд кубометрів російського СПГ до Франції в першій половині цього року порівняно з більш ніж 2 млрд кубометрів за той же період роком раніше. 
  • Наступні за величиною імпортери, Іспанія та Бельгія, показали зростання на 1% та спад на 16% відповідно.
  • Французький енергетичний гігант TotalEnergies, на якого припадає найбільша частка імпорту у списку вантажів із січня по червень, заявив, що він звʼязаний контрактами, підписаними до вторгнення Росії в Україну. 
  • Міністерство фінансів та економіки Франції повідомило, що напади повстанців-хуситів на судна, які проходять через Суецький канал, змусили переглянути імпорт СПГ – газ із Близького Сходу більше не може легко надходити до Європи, тоді як російський маршрут із Арктики залишився незмінним. 
  • Представник Єврокомісії заявив, що імпорт російського газу значно скоротився у період із 2021 по 2023 рік. Тимчасове збільшення обсягів «не ставить під сумнів досягнення ЄС за останні два роки», – заявив речник ЄК Адальберт Янц. – Ми диверсифікували наш імпорт, і основна частина необхідного газу постачається надійними партнерами, такими як Норвегія та США».

Контекст

СПГ набув великої ваги для російської економіки воєнного часу, забезпечуючи дохід після втрати трубопровідного експорту до Європи після повномасштабного вторгнення в Україну в 2022 році. ЄС та Азія, великі ринки збуту російського СПГ, утрималися від заборони імпорту, щоб не порушити роботу світового газового ринку.

Уряди європейських країн заявляли, що повна заборона імпорту російського газу призведе до різкого зростання рахунків за електроенергію та опалення, а також постраждають промислові споживачі газу.

Франція є одним із основних пунктів ввезення СПГ до Європи. Франція та Іспанія, мають найбільше терміналів СПГ у Європі – по сім у кожній країні.

Найбільший у Росії проект СПГ знаходиться на півострові Ямал за Полярним колом, це спільне підприємство з TotalEnergies, якому належить 20%. Згідно з контрактом, підписаним у 2018 році, TotalEnergies зобовʼязується щорічно закуповувати там 4 млн тонн газу.

Компанія TotalEnergies повідомила, що вона юридично зобовʼязана виконувати свої контракти та робитиме це «доти, доки європейські уряди вважають російський газ необхідним для безпеки поставок до Європейського союзу».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд