Категорія
Новини
Дата

Третина українців стали рідше шукати інформацію про бренди, 54% зменшують перегляд реклами – дослідження Kantar

2 хв читання

Українці стали зменшувати своє перебування онлайн /Shutterstock/Колаж Олександра Карасьова

Українці стали зменшувати своє перебування онлайн Фото Shutterstock/Колаж Олександра Карасьова

Понад половина українців (54%) свідомо зменшують перегляд реклами, зокрема через перенасиченість нею. Водночас 30% респондентів тепер рідше шукають інформацію про бренди або виробників. Про це йдеться у дослідженні Kantar, наданому Forbes Ukraine.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти 

  • Понад половина опитаних українців (54%) свідомо зменшують перегляд реклами. Основними причинами є перенасиченість нею (41%), незацікавленість (38%) та недовіра до рекламних повідомлень (19%). Ще 20% респондентів зазначили, що не мають часу на перегляд реклами, а 15% заявили, що зменшують перегляд реклами через бажання зменшити негатив.
  • Пошук інформації про бренди та товари також зазнав змін: 30% респондентів стали рідше шукати інформацію, а 35% – рідше слідкують за брендом. Також третина опитаних зазначають, що вони стали рідше купувати товари. «Серед причин зниження онлайн-активності та зацікавленості українців брендами можуть бути фінансовий та складний емоційний стани українців», – каже керівниця відділу експертизи в Kantar Ukraine Світлана Середа. 
  • У порівнянні з минулим роком відбулося падіння перегляду телебачення. У липні 2023 року 47% респондентів, які мали телевізор вдома, дивилися його кожного дня. Наразі цей показник становить 40%. Водночас збільшилася частка тих, хто не дивиться телебачення взагалі – 23% у липні 2024 проти 15% у липні 2023.
  • 56% українців не подобається або зовсім не подобається рекламна інформація у газетах, на телебаченні та радіо. У 2023 році таких було 50%. Ще 22% опитаним – байдуже (проти 16% у 2023).
  • Загалом 28% респондентів свідомо зменшують своє перебування онлайн. Основні причини — зменшення негативу (39%), нестача часу (34%), та перенасиченість рекламою (18%). Водночас ще 18% опитаних зазначили, що не довіряють інформації, яку отримують в інтернеті.
Зміна перегляду ТБ та відмова від реклами

Зміна перегляду ТБ та відмова від реклами

Українці свідомо обмежують новини, онлайн та рекламу

Українці свідомо обмежують новини, онлайн та рекламу

Контекст

«Українці продовжують економити, обдумано підходити до витрат і регулярно донатити», – розповідав у березні 2024 року керівник галузевої групи з ритейлу та оптової дистрибуції Deloitte в Україні Олександр Ямпольський. 

Частота купівлі продуктів харчування вже відновилась до довоєнного рівня. Покупки електроніки і одягу зросли на 25% і 14% відповідно, порівнюючи з 2022 роком, додає він.

Дві третини бюджету йде на товари та послуги першої необхідності. Серед них обов’язкові платежі та орендна плата – 28% продукти харчування – 38%. Витрати на одяг та взуття (8%) є найбільшою категорією, яка належить до необов’язкових витрат.

На заощадження припадає всього 4% бюджету опитаних респондентів. Витрати на донати і благодійність (3%) переважають витрати на дозвілля (2%). 

Чоловіки витрачають помітно більшу частину бюджету, порівнюючи з жінками, на такі категорії, як: електроніка, побутова техніка та товари домашнього вжитку, транспорт, цифрові послуги, заощадження та інвестиції. Водночас жінки витрачають більше грошей на одяг та взуття, на донати, благодійність та обов’язкові платежі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд