Категорія
Новини
Дата

ТРЦ «Магелан» у Києві виставили на продаж

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виставив на продаж низку активів МР Банку (Міжнародного резервного банку, який до цього працював під брендом «Сбербанк»). Зокрема, на аукціоні продадуть торговельно-розважальний центр «Магелан» у Києві, йдеться в повідомленні Фонду.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Аукціон призначений на 12 жовтня.
  • «Торги пройдуть за англійською моделлю аукціону, відкрито і прозоро. Участь в аукціонах можуть взяти юридичні та фізичні особи, окрім Російської Федерації або осіб, повʼязаних із державою-агресором, позичальників та поручителів за кредитним договорами», – зазначають у Фонді.
  • Загальна вартість лота – 3,16 млрд грн
  • До нього входить будівля ТРЦ «Магелан» площею 28 539,5 кв. м на проспекті Академіка Глушкова, 13б біля станції метро «Теремки», а також майновий комплекс площею 13 041,3 кв. м у селі Крупець у Хмельницькій області.
  • До лоту також увійшли право вимоги за двома кредитними договорами й дебіторська заборгованість.
  • Активи перебувають на балансі МР Банку і на продаж виставляються уперше.
  • Кошти, отримані від продажу активів, Фонд спрямує на розрахунки з кредиторами МР Банк.

Контекст

Уже в перший день повномасштабного вторгнення Росії Національний банк України відкликав ліцензії двох українських «дочок» найбільших держбанків РФ – Сбербанку Росії та ВЕБ.РФ – Міжнародного резервного банку (МР Банк) і Промінвестбанку (ПІБ).

З 2017 року за рішенням РНБО обидві українські установи перебували під санкціями. Їм заборонялося в будь-якій формі виводити капітал на користь російських материнських структур, тож банки поступово скорочували діяльність. На момент рішення НБУ про виведення з ринку МР Банк займав 14-те місце у банківській системі за обсягом активів, ПІБ – 30-те. На їхніх балансах залишались активи на загальну суму близько 30 млрд грн (понад $1 млрд за курсом на 24 лютого).

Ключовим рішенням було прийняття Верховною Радою закону про примусову конфіскацію власності громадян РФ в рахунок майбутніх репарацій. Уряд вніс на розгляд РНБО пропозицію вилучити, зокрема, й активи колишнього Сбербанку та ПІБ.

У травні Рада нацбезпеки та оборони прийняла рішення про конфіскацію активів Промінвестбанку та колишнього Сбербанку Росії через їхню належність російським державним структурам.

Тільки в серпні уряд почав розглядати питання щодо розділення цих активів між різними державними структурами, повідомив Forbes перший заступник міністра економіки Денис Кудін. Перша версія закону, прийнята у квітні, передбачала, що активи можуть передаватися тільки на окреме держпідприємство. За визначенням уряду, це Національний фонд інвестицій України. Він був заснований минулого року, але ще й досі не розпочав операційну діяльність.

Щоб реалізувати такий підхід, необхідно було внести зміни до закону про вилучення майна росіян, каже Кудін. Закон із відповідними змінами (№7451) був прийнятий Радою наприкінці липня та підписаний президентом 18 серпня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні