Категорія
Новини
Дата

Ціни виробників промислової продукції у червні зросли на рекордні 14%

1 хв читання

У червні індекс цін виробників промислової продукції, що відображає відпускні ціни підприємств, зріс одразу на 14%, свідчать дані Державної служби статистики. Це зумовлено передусім зростанням цін в енергетиці, яке становило 28,3% за місяць. 

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • За місяць ціни у добувній промисловості зросли на 1,1%, у переробній – на 1,3%.
  • У річному вимірі зростання індексу цін виробників промислової продукції прискорилося до 26,7%.
  • Зокрема в енергетиці показник річної інфляції сягнув 48,1%, у добувній промисловості – 10,8%, у переробній – 7,2%.

Контекст

Ще у березні 2024 року річна інфляція у промисловості була практично нульовою. Швидкий розгін промислової інфляції дуже часто виступає передвісником прискорення індексу споживчих цін.

Зростання індексу цін виробників за місяць на 14% є абсолютним рекордом за всю економічну історію України ХХІ століття. Востаннє вищі темпи спостерігалися тільки під час гіперінфляції 1992-1995 років.

За даними Держстату, індекс споживчих цін (ІСЦ) у червні збільшився на 2,2% до попереднього місяця, у річному вимірі інфляція становила 4,8%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд