Категорія
Новини
Дата

Інфляція у червні прискорилася до 4,8% через стрімке подорожчання електроенергії

1 хв читання

Індекс споживчих цін (ІСЦ) у червні збільшився на 2,2% до попереднього місяця, у річному вимірі інфляція становила 4,8%, свідчать дані Державної служби статистики. Стрибок цін за місяць передусім зумовлений збільшенням тарифів на електроенергію.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Найбільше – на 63,6% – у червні зросли ціни на електроенергію, що забезпечило 1,1 відсоткового пункта (в.п.), тобто половину з загального зростання ІСЦ (на 2,2%) за місяць.
  • Суттєво за місяць зросли ціни на яйця (+15,5%), що додало до місячної інфляції 0,15 в.п. Утім, навіть після цього вони залишалися ще на 22% дешевшими, ніж торік.
  • Загалом, Держстат досі фіксує символічне скорочення цін на продовольчу частину споживчого кошика: на 0,1% у річному вимірі. Але у квітні–травні цей показник становив -0,5%, тож прискорення інфляції спостерігається і у продовольчій групі.
  • Разом з тим, зростання цін на пальне прискорилося у річному вимірі з 22,5% у травні до 25,5% у червні, що також суттєво вплинуло на прискорення загального показника інфляції.
  • Також за місяць суттєво зросли ціни на залізничні перевезення пасажирів (+10%).
  • Інфляція все ще залишається нижчою за офіційні прогнози. У квітневому випуску «Інфляційного звіту» НБУ прогнозував прискорення ІСЦ у червні до 5,4% у річному вимірі. Проте результат червня може призвести до переоцінки інфляційних моделей.
Інфляція у червні прискорилася до 4,8% через стрімке подорожчання електроенергії /Фото 1

Інфографіка: Анастасія Левицька, Forbes Ukraine

Контекст

У травні ІСЦ збільшився на 0,6% до попереднього місяця, прискоривши річну інфляцію до 3,3%, що стало першим епізодом прискорення інфляції за півтора року. Перед цим, у квітні та березні, річний показник становив 3,2%, що було мінімальним рівнем зростання цін з кінця 2020 року. 

13 червня НБУ знизив облікову ставку на 0,5 в.п., до 13%. Таке рішення регулятор ухвалив, ураховуючи стримані показники інфляції, триваюче поліпшення інфляційних очікувань і баланс ризиків для подальшої інфляційної динаміки.

За підсумками травня вона становила 3,3%. Ціни стримують здешевлення сирих продуктів харчування завдяки сприятливим погодним умовам, ефект високих минулорічних врожаїв і переорієнтація окремих виробників на внутрішній ринок, зазначав НБУ. 

Головним ризиком для інфляції та економічного зростання залишається війна. Також зберігаються інші ризики: ймовірність додаткових бюджетних потреб на оборону й енергетику, подальше руйнування інфраструктури, продовження часткового блокування західних кордонів, поглиблення негативних міграційних тенденцій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд