Цукерберг за день заробив рекордні $12,5 млрд, акції Meta різко зросли /Ілюстрація Getty Images / Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Цукерберг за день заробив рекордні $12,5 млрд, акції Meta різко зросли

1 хв читання

Ілюстрація Getty Images / Анна Наконечна

Статки Марка Цукерберга підскочили на $12,5 млрд у четвер, 2 лютого, що стало найбільшим одноденним приростом його статку, після того як він пообіцяв, що 2023 рік стане «роком ефективності» для його компанії Meta Platforms Inc., пише Bloomberg.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • 38-річний генеральний директор відновлюється після свого найгіршого року в історії, коли його статки впали з піку в $142 млрд у вересні 2021 року. У 2022 році він мав кілька щоденних зльотів і падінь: він втратив $31 млрд за один день у лютому минулого року, потім заробив $11 млрд у квітні, але втратив $11 млрд у жовтні після чергового фінзвіту про прибутки і збитки.
  • Наразі статки Цукерберга становлять $69,8 млрд, що робить його 13-тою найбагатшою людиною в світі згідно з індексом мільярдерів Bloomberg. Серед інших мільярдерів він випередив індійського Гаутама Адані.
  • У розмові з інвесторами в середу Цукерберг сказав, що листопадове скорочення робочих місць на 11 000 осіб, або 13% штату, було лише початком його планів з оптимізації. Цього тижня компанія також здобула перемогу в суді, розгромивши зусилля Федеральної торгової комісії із блокування викупу фірмою стартапу віртуальної реальності.
  • «Ми працюємо над спрощенням нашої організаційної структури та усуненням деяких рівнів середнього менеджменту, щоб швидше приймати рішення, а також над розгортанням інструментів штучного інтелекту, щоб допомогти нашим інженерам працювати продуктивніше», – заявив Цукерберг. 
  • Цукерберг сказав, що компанія використовує ШІ для покращення рекомендацій контенту, що може зробити платформу більш привабливою для користувачів та рекламодавців. 
  • Meta додала 23,3% у четвер, приєднавшись до низки інших компаній, повʼязаних із технологіями, акції яких різко зросли. 

Контекст

Акції Meta Platforms напередодні зросли більш ніж на 20% завдяки доходу за четвертий квартал, який перевершив очікування. У четвертому кварталі чистий прибуток компанії становив $4,65 млрд, або $1,76 у розрахунку на акцію, проти $10,29 млрд, або $3,67 на акцію, роком раніше. Дохід знизився на 4,5% і становив $32,17 млрд. Аналітики, опитані FactSet, у середньому оцінювали прибуток компанії на рівні $2,26 на акцію при доході $31,55 млрд.

У першому кварталі 2023 року Meta планує отримати виручку в діапазоні $26–28,5 млрд, середні очікування експертів становлять $27,2 млрд.

Meta відновлюється після найгіршого року для своїх акцій в історії. Компанія зіткнулася зі зменшенням попиту з боку рекламодавців через слабкість глобальної економіки, а також зміну правил конфіденційності на iPhone від Apple Inc., через що Meta стало важче пропонувати цільову рекламу. 

Компанія також звільнила 11 000 працівників, або 13% робочої сили, у листопаді під час першого в історії масштабного скорочення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд