Meta звільняє понад 11 000 працівників /Getty Images/Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Meta звільняє понад 11 000 працівників

Getty Images/Shutterstock

Компанія Meta Platforms Inc скорочує понад 11 000 робочих місць. Згідно із заявою головного виконавчого директора Марка Цукерберга, скорочення дорівнює приблизно 13% робочої сили. Компанія також продовжить мораторій на прийом на роботу протягом першого кварталу наступного року.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Я хочу взяти на себе відповідальність за ці рішення та за те, як ми сюди потрапили. Я знаю, що це важко для всіх, і мені особливо шкода тих, кого це зачепило», – написав Цукерберг.
  • Meta заявила, що, хоча скорочення відбуватимуться у всій компанії, її команда з підбору персоналу буде непропорційно порушена, а бізнес-групи будуть реструктуровані «суттєвіше».
  • Компанія також скоротить свою присутність у сфері нерухомості, перегляне свої витрати на інфраструктуру та переведе деяких співробітників на спільне використання робочих столів, при цьому найближчими місяцями очікується більше оголошень про скорочення витрат.
  • За інформацією Bloomberg, акції Meta цього року впали на 71%. Зменшення витрат, найбільш різке з моменту заснування Facebook в 2004 році, відображає різке уповільнення зростання ринку цифрової реклами, економіку, що коливається на межі рецесії, та багатомільярдні інвестиції Цукерберга в проєкт віртуальної реальності, який називається метавсесвітом.
  • Цукерберг заявив, що очікував, що сплеск електронної комерції та вебтрафіку від початку пандемії COVID-19 стане частиною постійного прискорення. «Але макроекономічний спад, посилення конкуренції та втрата рекламних сигналів призвели до того, що наш дохід виявився набагато нижчим, ніж очікувалося. Я зрозумів це неправильно».
  •  Звільнені робітники також отримають вихідну допомогу, окрім того,компанія пропонує шестимісячне медичне страхування, послуги з працевлаштування та імміграційну підтримку.

Контекст

На кінець вересня в Meta працювало понад 87 000 осіб. У 2020-му та 2021-му роках компанія прийняла на роботу понад 27 000 нових співробітників, а за січень–вересень цього року її штат зріс іще на 15 300 осіб. 

При цьому чистий прибуток компанії в липні–вересні впав більш ніж удвічі, до $4,39 млрд, із $9,19 млрд за аналогічний період попереднього року, а виторг знизився до $27,71 млрд із $29,01 млрд. Акції Meta з початку року впали в ціні більш ніж на 70%. 

Як писала раніше WSJ, Meta планує скоротити витрати як мінімум на 10% у найближчі місяці, частково – за рахунок звільнення працівників.

Meta приєдналася до низки технологічних компаній, які останніми тижнями оголосили про скорочення робочих місць або заявили, що планують призупинити набір співробітників. Виробник корпоративного програмного забезпечення Salesforce Inc. у вівторок заявив, що звільнив сотні співробітників із відділів продажів, у той час як Apple Inc., Amazon.com Inc. та Alphabet Inc. сповільнили чи призупинили набір співробітників. Snap Inc., материнська компанія конкуруючого додатку Snapchat, також зменшує витрати, заявивши в серпні, що скоротить 20% своєї робочої сили.

Нещодавно мільярдер Ілон Маск оголосив про скорочення близько 3700 робочих місць у Twitter Inc., або половину робочої сили компанії, у спробі знизити витрати після придбання її за $44 млрд. Співробітники подали до суду на компанію Twitter Inc. через масові звільнення, за словами працівників, компанія робить це без попереднього повідомлення та з порушенням федерального й каліфорнійського законодавства.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні