Категорія
Новини
Дата

Туреччина допоможе з відбудовою Харкова та Харківської області – Зеленський

Туреччина готова взяти на себе відбудову інфраструктури в Харкові та Харківській області. Про це сказав президент Володимир Зеленський за результатами переговорів у Львові з президентом Турецької Республіки Реджепом Таїпом Ердоганом.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У межах зустрічі був підписаний меморандум між Міністерством інфраструктури України та Міністерством торгівлі Туреччини про відновлення української інфраструктури.
  • Зеленський подякував Туреччині за готовність узяти під патронат Харків і Харківську область. «Я вдячний за ці переговори, за підтримку», – сказав Зеленський.
  • Зі свого боку Ердоган наголосив, що його країна сприятиме реалізації проєктів із відбудови зруйнованих об’єктів.
  • Як повідомили напередодні в Офісі президента, лідери держав під час зустрічі у Львові обговорили викрадення Росією українського зерна, ситуацію навколо Запорізької АЕС та оборонну співпрацю. 
  • Зеленський також заявив, що переговори з Росією можливі лише в тому випадку, якщо російські війська покинуть територію України.
  • За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, під час зустрічі українську сторону не змушували до поступок, аби завершити конфлікт.

Контекст

16 серпня стало відомо, що генсек ООН Антоніу Гутерреш цього тижня прибуде до Львова й Одеси, зустрінеться з президентами України й Туреччини.

Раніше деякі ЗМІ писали, що Ердоган везе Зеленському «пропозицію закінчити війну дипломатичним шляхом». Очікувалося, що на переговорах у Львові Ердоган може ініціювати припинення вогню в Україні. Він нібито мав запропонувати посередництво під час обміну полоненими, повідомляв турецький телеканал A Haber із посиланням на джерела. За його інформацією, Ердоган також планував запропонувати Путіну та Зеленському зустріч у Туреччині для переговорів.

За даними телеканалу CNN Turk, Путін і Зеленський можуть провести зустріч для визначення «дорожньої карти» з питання війни в Україні. У Москві нібито готові обговорити й визначити цю «дорожню карту».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні