Категорія
Новини
Дата

Зеленський та Ердоган у Львові говорили про зерно, Запорізьку АЕС та оборону – Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський та президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган під час зустрічі у Львові обговорили викрадення Росією українського зерна, ситуацію навколо Запорізької АЕС та оборонну співпрацю. Про це йдеться у повідомленні Офісу президента за підсумками зустрічі лідерів держав.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Президенти дали позитивну оцінку реалізації зернової експортної ініціативи. Зеленський відзначив провідну роль Туреччини й особисто Ердогана в тому, що ця ініціатива була започаткована та реалізовується, зазначається в повідомленні. Лідери держав обговорили можливість удосконалення ініціативи, посилення безпеки її реалізації, збільшення обсягів відповідного експорту.
  • Зеленський і Ердоган також розглянули питання масштабного викрадення Росією зерна на тимчасово окупованій території України. Зокрема, було вказано на те, що окупанти привласнили майже 0,5 млн т збіжжя. Лідери погодилися, що будь-яка торгівля краденим є неприпустимою.
  • Президенти обговорили і ситуацію навколо Запорізької АЕС, і ядерний шантаж з боку РФ, дії якої загрожують катастрофою і Україні, і всьому світу. «Росія повинна вивести свої війська зі станції негайно», – наголосив президент України. 
  • Крім того, лідери торкнулися питань оборонної взаємодії, обговорили перспективи співпраці в цьому напрямі. Зеленський висловив сподівання, що президент Туреччини візьме участь у другому саміті Кримської платформи.

Контекст

16 серпня стало відомо, що генсек ООН Антоніу Гутерреш цього тижня прибуде до Львова і Одеси, зустрінеться з президентами України і Туреччини.

Раніше деякі ЗМІ писали, що Ердоган везе Зеленському «пропозицію закінчити війну дипломатичним шляхом». Очікувалося, що на переговорах у Львові Ердоган може ініціювати припинення вогню в Україні. Він нібито мав запропонувати посередництво під час обміну полоненими, повідомляв турецький телеканал A Haber з посиланням на джерела. За його інформацією, Ердоган також планував запропонувати Путіну та Зеленському зустріч у Туреччині для переговорів.

За даними телеканалу CNN Turk, Путін і Зеленський можуть провести зустріч для визначення «дорожньої карти» з питання війни в Україні. У Москві нібито готові обговорити й визначити цю «дорожню карту».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні