Категорія
Новини
Дата

Зеленський та Ердоган у Львові говорили про зерно, Запорізьку АЕС та оборону – Офіс президента

1 хв читання

Президент України Володимир Зеленський та президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган під час зустрічі у Львові обговорили викрадення Росією українського зерна, ситуацію навколо Запорізької АЕС та оборонну співпрацю. Про це йдеться у повідомленні Офісу президента за підсумками зустрічі лідерів держав.

Ключові факти

  • Президенти дали позитивну оцінку реалізації зернової експортної ініціативи. Зеленський відзначив провідну роль Туреччини й особисто Ердогана в тому, що ця ініціатива була започаткована та реалізовується, зазначається в повідомленні. Лідери держав обговорили можливість удосконалення ініціативи, посилення безпеки її реалізації, збільшення обсягів відповідного експорту.
  • Зеленський і Ердоган також розглянули питання масштабного викрадення Росією зерна на тимчасово окупованій території України. Зокрема, було вказано на те, що окупанти привласнили майже 0,5 млн т збіжжя. Лідери погодилися, що будь-яка торгівля краденим є неприпустимою.
  • Президенти обговорили і ситуацію навколо Запорізької АЕС, і ядерний шантаж з боку РФ, дії якої загрожують катастрофою і Україні, і всьому світу. «Росія повинна вивести свої війська зі станції негайно», – наголосив президент України. 
  • Крім того, лідери торкнулися питань оборонної взаємодії, обговорили перспективи співпраці в цьому напрямі. Зеленський висловив сподівання, що президент Туреччини візьме участь у другому саміті Кримської платформи.

Контекст

16 серпня стало відомо, що генсек ООН Антоніу Гутерреш цього тижня прибуде до Львова і Одеси, зустрінеться з президентами України і Туреччини.

Раніше деякі ЗМІ писали, що Ердоган везе Зеленському «пропозицію закінчити війну дипломатичним шляхом». Очікувалося, що на переговорах у Львові Ердоган може ініціювати припинення вогню в Україні. Він нібито мав запропонувати посередництво під час обміну полоненими, повідомляв турецький телеканал A Haber з посиланням на джерела. За його інформацією, Ердоган також планував запропонувати Путіну та Зеленському зустріч у Туреччині для переговорів.

За даними телеканалу CNN Turk, Путін і Зеленський можуть провести зустріч для визначення «дорожньої карти» з питання війни в Україні. У Москві нібито готові обговорити й визначити цю «дорожню карту».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні