Категорія
Новини
Дата

Україна, Туреччина та ООН шукають формат для організації коридору для кораблів із зерном – Зеленський

Президент Володимир Зеленський обговорював з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом питання розблокування українських портів. Україна, Туреччина та ООН шукають формат, щоб організувати безпековий коридор для суден. Про це Зеленський сказав під час спілкування з представниками ЗМІ.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Україна веде переговори з низкою країн та з Організацією Об’єднаних Націй щодо розблокування портів для безперешкодного вивезення зерна. Зеленський зазначив, що найпотужнішою гарантією в цьому питанні залишається зброя, яка буде розміщена задля розблокування водних коридорів для вивезення зерна. «Ми над цим працюємо з конкретними державами щодо конкретних антикорабельних систем і потроху вже отримуємо – можу це констатувати. Я вважаю, що це найкраща гарантія», – сказав президент.
  • «Нам потрібно, щоб був безпековий коридор для кораблів. Щоб флот тієї чи іншої держави забезпечив вивезення цього зерна. І ми говорили і з Британією, і з Туреччиною. Туреччина зараз знаходить формат, як надати нам гарантії», – розповів Зеленський.
  • За його словами, представники Туреччини та Росії під час зустрічі в Анкарі можуть порушити питання гарантій безпеки для турецького флоту під час вивезення українського зерна.
  • Україна також вивчає альтернативні шляхи експорту збіжжя. «Є декілька варіантів, як вивозити наше зерно. Ми ведемо перемовини з близькими країнами, з країнами Балтії, з Польщею щодо вивезення невеликого обсягу Укрзалізницею. Але це не влаштовує і нас, і їх. І ризики дефіциту можуть бути через тривалий час вивезення», – сказав президент.
  • Основним каналом для транспортування українського зерна залишаються порти. «Дуже швидко можемо вивезти. Якщо зараз у нас 22–25 млн т заблоковані, то восени в нас може бути вже 75 млн т. Що будемо робити? Тому без портів не зможемо», – сказав він.

Контекст

За даними ООН, в українських портах на початок травня було заблоковано майже 4,5 млн т зерна. Продукцію неможливо експортувати через закриті морські шляхи внаслідок війни РФ проти України.

Російські війська вкрали кілька сотень тисяч тонн зерна на окупованих ними територіях України, заявляв заступник міністра сільського господарства Тарас Висоцький. За його словами, переважну більшість з 1,5 млн т зерна, яке зберігається на окупованій території, також може бути вкрадено.

РФ готова сприяти безперешкодному морському транзиту вантажів у координації з турецькими партнерами, зокрема з українських портів. Про це минулого тижня заявив президент РФ Путін у телефонній розмові з президентом Туреччини Ердоганом. До цього Путін пропонував сприяння у розвʼязанні продовольчої кризи за умови зняття санкцій з Росії під час телефонної розмови з премʼєр-міністром Італії Маріо Драгі.

Напередодні Politico з посиланням на урядовців Білого дому повідомила, США не готові послабити санкції проти Росії в обмін на відновлення експорту зерна Чорним морем. США стежать за переговорами про відновлення експорту зерна, які ведуть з Росією ООН і Туреччина.

6 червня Туреччина та Росія без України досягли попередньої домовленості про відновлення поставок української аграрної продукції з ключового чорноморського порту. План передбачає розмінування берегів Одеси. Україна ще не схвалила цей план. Київ стурбований тим, що зняття оборони може залишити життєво важливий порт відкритим для російського нападу, кажуть джерела Bloomberg.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні