Категорія
Новини
Дата

У портах України заблоковані 4,5 млн тонн зерна. ООН попереджає про глобальну продовольчу кризу

В українських портах заблоковано майже 4,5 млн тонн зерна. Продукцію неможливо експортувати через закриті морські шляхи внаслідок війни РФ проти України. Про це заявив представник Всесвітньої продовольчої програми ООН Мартін Фрік, пише Радіо Свобода із посиланням на dpa.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Багато країн залежать від постачання української пшениці, зазначають в ООН. Країни Заходу неодноразово попереджали про ймовірну продовольчу кризу та голод у низці країн через війну РФ проти України. У березні ООН зафіксувала зростання цін на продукти більш як на 12%. Це стало рекордом із 1990 року.
  • «Голод не повинен бути зброєю», – сказав Фрік. Він закликав відновити постачання українського продовольства до інших країн, щоб помʼякшити глобальну продовольчу кризу.
  • Зростання цін та перебої з поставками поставили під загрозу ситуацію із продовольством у країнах Близького Сходу, Африки та деяких регіонах Азії. У цих регіонах мільйони людей виживають за рахунок хліба, який вони отримують за субсидіями, та дешевої локшини.

Контекст

Через морські порти Україна експортувала понад 70% усіх вантажів на загальну суму близько $47 млрд. З 24 лютого морські ворота на замку, заблоковані російським флотом та протикорабельними мінами. У портах та на кораблях на рейді опинилися замкненими сотні тисяч тонн вантажів. Частину вдалося вивезти автотранспортом і залізницею, решта стоять під обстрілами або захоплені російськими військовими.

За найоптимістичнішого сценарію судноплавство в Чорному морі може частково відновитися восени, але тільки якщо буде дотримано низки умов: досягнуто угоди про перемирʼя, забезпечено безпеку судноплавства, розміновано акваторію.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні