Категорія
Новини
Дата

Туреччина та РФ без України узгодили коридор для вивозу українського зерна. План передбачає розмінування берегів Одеси – Bloomberg

Туреччина та Росія досягли попередньої домовленості про відновлення поставок української аграрної продукції з ключового чорноморського порту, пише Bloomberg. План передбачає розмінування берегів Одеси. Але Київ скептично ставиться до такої пропозиції, зазначає видання.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Уряд президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана запропонував військову допомогу для розмінування берегів Одеси та супроводу зернових кораблів. 
  • Україна ще не схвалила цей план. Київ стурбований тим, що зняття оборони може залишити життєво важливий порт відкритим для російського нападу, кажуть джерела видання.
  • Туреччина сподівається, що схвалення запропонованої ООН пропозиції може послабити безпекові занепокоєння.
  • Очікується, що міністр закордонних справ РФ Лавров проведе переговори щодо цього плану в середу в Анкарі. Залишається незрозумілим, чи направить Україна свого представника, пише видання. 
  • Росія також вимагає можливості інспектувати кораблі, які прямують в Україну, на предмет зброї, але Київ такі умови відкидає.
  • План, запропонований РФ та Туреччиною, передбачає розмінування акваторії поблизу Одеси та має гарантувати безпечний вихід кораблів із Чорного моря під егідою ООН. Туреччина пропонує створити центр у Стамбулі для моніторингу та координації вантажів. Україна не брала безпосередньої участі в переговорах, пише видання.
  • «Наперед коментуючи досягнення угоди, РФ прагне перекласти відповідальність на Україну за зрив поставок», – зазначив заступник міністра економіки України Тарас Качка. Але факт залишається фактом: продовольча криза була штучно створена Росією і тільки Росією».

Контекст

За даними ООН, в українських портах на початок травня було заблоковано майже 4,5 млн тонн зерна. Продукцію неможливо експортувати через закриті морські шляхи внаслідок війни РФ проти України.

Російські війська вкрали кілька сотень тисяч тонн зерна на окупованих ними територіях України, заявляв заступник міністра сільського господарства Тарас Висоцький. За його словами, переважну більшість з 1,5 млн тонн зерна, яке зберігається на окупованій території, також може бути вкрадено.

РФ готова сприяти безперешкодному морському транзиту вантажів у координації з турецькими партнерами, зокрема з українських портів. Про це минулого тижня заявив президент РФ Путін у телефонній розмові з президентом Туреччини Ердоганом. До цього Путін пропонував сприяння у розвʼязанні продовольчої кризи за умови зняття санкцій з Росії під час телефонної розмови з премʼєр-міністром Італії Маріо Драгі.

Москва не перешкоджатиме вивезенню зерна з України, заявив у суботу в інтервʼю «Росія 24» Путін. Він запропонував зробити це через окуповані Росією порти Маріуполя та Бердянська, порти, контрольовані Україною, та залізницею через Румунію, Польщу та Білорусь.

Напередодні Politico з посиланням на урядовців Білого дому повідомила, США не готові послабити санкції проти Росії в обмін на відновлення експорту зерна Чорним морем. США стежать за переговорами про відновлення експорту зерна, які ведуть з Росією ООН і Туреччина.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні