Категорія
Новини
Дата

Турецьких бізнесменів в Україні найбільше цікавить торгівля. YouControl нарахував 1305 компаній

Найбільший інтерес в Україні турецькі бізнесмени вбачають в сфері оптової та роздрібної торгівлі, з’ясували в фахівці YouControl. Там зосереджено 1305 компаній, де серед засновників є турецькі громадяни.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Найбільший інтерес турецькі бізнесмени проявляють до секції виду економічної діяльності (КВЕД) ‒ оптова та роздрібна торгівля, свідчать дані модуля Аналіз ринків. У цій сфері працюють 1305 юросіб, де серед засновників є громадяни Туреччини. Втричі менше зайняті в переробній промисловості ‒ 439 компаній, на третьому місці – сектор інформації та телекомунікацій ‒ 351 бізнес одиниця.
  • Найбільша частка турецьких компаній ‒ в сфері постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря ‒ 1,21% від загальної кількості компаній. На другому місці «тимчасове розміщування й організація харчування» ‒ 0,74%. На третьому ‒ «інформація та телекомунікації» ‒ 0,69%.
  • Близько половини українського експорту до Туреччини за 11 місяців 2021 року припадає на продукцію чорної металургії. Ще 20% становлять зернові культури. 
  • Ключові статті турецького імпорту: близько 10% становить імпорт ядерних реакторів, котлів та машин. Нафта і пальне (7,5%), чорні метали (7,4%), засоби наземного транспорту (6,5%), плоди та горіхи (6%), текстильна продукція (5,4%).
  • 40,9% від усіх зареєстрованих турецькими громадянами компаній в Україні місцем прописки обрали Київ ‒ 1469 реєстрацій, на другому місці Одещина (569), на третьому – Львівщина (243).

Контекст

Україна і Туреччина підписали угоду про створення зони вільної торгівлі над якою працювали понад 15 років. Документ передбачає встановлення Туреччиною 0% мит на 10 337 товарних позицій, що складає 95% від загальної кількості товарів, які експортуються Україною. Ще на 1348 товарних позицій будуть діяти тарифні квоти або зменшені мита.

За результатами 2020 року Туреччина посіла четверте місце серед країн світу за обсягом українського експорту і, піднявшись на одну позицію, посіла п’яте місце за обсягом товарообігу з Україною (перше місце серед країн Близькосхідного регіону).

Наразі товарообіг між Україною та Туреччиною становить $7,5 млрд на рік. При цьому зберігається позитивне сальдо торговельного балансу. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні