Категорія
Новини
Дата

Україна та Туреччина підписали угоду про Зону вільної торгівлі

Україна та Туреччина створили Зону вільної торгівлі. Угоду підписали премʼєр-міністр України Денис Шмигаль та міністр торгівлі Туреччини Мехмет Муш. Україна розраховує на додаткові 2% ВВП.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Угода підписана в Києві у присутності президентів України Володимира Зеленського і Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана. Зеленський назвав підписання угоди історичним моментом. За його словами, вона відкриє нові горизонти для співпраці.
  • Документ передбачає встановлення Туреччиною 0% мит на 10 337 товарних позицій, що складає 95% від загальної кількості товарів, які експортуються Україною. Ще на 1348 товарних позицій будуть діяти тарифні квоти або зменшені мита.
  • Завдяки 0% мита на постачання Туреччиною зернових Україна отримає покращені умови доступу на турецький ринок переробленої аграрної продукції. Також угодою передбачається повне скасування турецьких мит на промислову продукцію.
  • Україна залишила за собою право застосувати експортне мито на вивезення металобрухту. Водночас Туреччина відкриває внутрішній ринок для українського металу. На 510 з 840 металургійних товарів встановлюється нульове мито. Ще на 130 встановлено часткове зменшення мита, що дає Україні переваги, як порівняти з російським металом. Для 167 товарів металургії надаються квоти щонайменше на 411 000 тонн.
  • Україна зберігає дію мит на вживані автомобілі й секонд-хенд та встановлює три- і пʼятирічні перехідні періоди дії мит на транспортні засоби і продукцію легкої промисловості.
  • Вироблений з турецької сировини товар після активування угоди буде вважатися українським і зможе безмитно потрапити на ринки усіх європейських країн, відповідно до сертифікату EUR1.
  • Угода щорічно даватиме +2,2% до ВВП і +2,6% до доходів домогосподарств, підрахували у Мінекономіки.
  • Угода про ЗВТ набуде чинності після того, як її ратифікують обидва парламенти.

Контекст

За результатами 2020 року Туреччина посіла четверте місце серед країн світу за обсягом українського експорту і, піднявшись на одну позицію, посіла пʼяте місце за обсягом товарообігу з Україною (перше місце серед країн Близькосхідного регіону).

За девʼять місяців 2021 року обсяг торгівлі товарами між Україною та Туреччиною склав $5 млрд (+49,9%), експорт – $2,75 млрд (+65,8%), імпорт – $2,25 млрд (+34,2%), свідчать дані Держстату. Основні товарні позиції: експорту – чорні метали (53,4%), зернові культури (15,9%), руди, шлаки і зола (7,1%); імпорту – реактори ядерні, котли, машини (10,4%), палива мінеральні; нафта і продукти перегонки (8,9%), чорні метали (6,9%). Позитивне сальдо для України за цей період склало $495,84 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні