Категорія
Новини
Дата

У Європі більшість фінансових шахрайств торік відбувалися через соцмережі Meta – Revolut

Британський фінтех-проєкт Revolut виявив, що 60% випадків шахрайства у Великій Британії припадає на Facebook, Instagram і WhatsApp, що затьмарює інші платформи та шахрайства, які здійснюються за допомогою телефону, пише Bloomberg. Revolut виявив аналогічну тенденцію по всій Європі, де 61% випадків шахрайства були повʼязані з сервісами Meta.

Ключові факти

  • Близько 60,5% зареєстрованих випадків шахрайства у Великій Британії сталися з соцмереж компанії Meta, ще 11,5% припадає на інші соцмережі.
У Європі більшість фінансових шахрайств торік відбувалися через соцмережі Meta – Revolut /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

  • Вуді Малуф, керівник відділу фінансових злочинів Revolut, заявив, що соцмережі Meta «використовуються як розсадник для шахрайства», і закликав клієнтів Revolut уникати так званих інвестиційних можливостей. «Банки та фінансові установи мають бути останньою, а не єдиною лінією захисту», – сказав він.
  • За даними Revolut, торік набільше грошей було втрачено внаслідок шахрайських схем «швидкого збагачення».
  • Цього тижня Малуф зʼявився разом із керівниками фінансових і технологічних компаній у парламентському комітеті з внутрішніх справ Великої Британії, який вивчає зростання кількості шахрайств із примусовими платежами. 
  • За даними Регулятора платіжних систем, ці шахрайства обманом змушують клієнтів переказувати свої гроші на рахунки, контрольовані злочинцями, і в 2022 році спричинили збитки майже в £500 млн.

Контекст

Починаючи з жовтня платіжні компанії, які дозволяють відправляти та отримувати шахрайські платежі, повинні відшкодовувати витрати жертвам.

Зміна правил особливо торкнеться нових, дрібніших фінансових компаній. Регулятор виявив, що Monzo, Starling та Metro Bank Holdings входять до фірм з найбільшою часткою шахрайства у додатках: понад 100 випадків шахрайства на 1 млн надісланих переказів.

Тим часом технологічні компанії минулого року підписали добровільну хартію щодо онлайн-шахрайства, щоб спробувати не допустити нових шахрайських дій стосовно клієнтів. Starling та інші скаржилися, що Meta недостатньо робить для вирішення цієї проблеми.

Водночас в Україні станом на жовтень 2023 року 11% українців ставали жертвою шахраїв. Від початку повномасштабного вторгнення найчастіше українців ошукували під час покупки чи продажу товару в інтернеті.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні