Путін і Сі Цзіньпін /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

У Китаї не довіряють Путіну. Джерела FT кажуть, що Пекін не знав про вторгнення РФ в Україну

Путін обговорював за 20 днів до початку вторгнення з очільником КНР Сі Цзіньпіном ймовірність «усіх можливих заходів» у разі атаки на російську територію або дій, які могли б призвести до гуманітарної кризи. Фото Getty Images

Москва не інформувала Пекін про свій намір розпочати повномасштабну війну в Україні до того, як президент РФ Путін віддав наказ про вторгнення. Про це пише Financial Times із посиланням на джерела. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Путін обговорював за 20 днів до початку вторгнення з очільником КНР Сі Цзіньпіном ймовірність «усіх можливих заходів» у разі атаки на російську територію або дій, які могли б призвести до гуманітарної кризи, сказав неназваний китайський чиновник. 
  • За його словами, це було сприйнято китайською стороною «як сигнал про можливість деякого обмеженого військового втручання».
  • Водночас, зазначає видання, пʼять високопосадовців у різний час за останні девʼять місяців повідомили, що Москва не інформувала Пекін про свій намір розпочати повномасштабне вторгнення в Україну до того, як Путін віддав наказ.
  • Як пише FT, китайські дипломати у приватних бесідах із європейськими колегами кажуть, що Пекін не знав про наміри Москви. Крім того, деякі китайські чиновники говорять про недовіру особисто до Путіна. Один із них у розмові з FT взагалі назвав російського президента «божевільним».
  • Видання стверджує, що Пекін недооцінив масштаб війни. Як підтвердження цього на посаді понизили заступника глави МЗС КНР та провідного фахівця міністерства з Росії Ле Юйчена. Його притягнули до відповідальності за провал розвідки щодо російського вторгення в Україну, зазначає видання з посиланням на слова іншого китайського чиновника.
  • У Пекіні наразі вважають, що Росії навряд чи вдасться подолати Україну і вона вийде з конфлікту «другорядною державою», яка значно ослабне в економічному та дипломатичному відношенні.
  • Влада КНР готує «фундаментальне перезавантаження» у зовнішній та економічній політиці, кажуть джерела видання. У Пекіні планують основну увагу приділити поліпшенню відносин з Європою. Водночас європейські країни також прагнуть зближення з Пекіном, сподіваючись, що Китай допоможе утримати Москву від застосування ядерної зброї, зазначають європейські чиновники.

Контекст

КНР уникає критики Росії у звʼязку з війною в Україні. Пекін у листопаді підписав комюніке на саміті G20 в Індонезії, в якому йдеться про те, що «більшість членів рішуче засудили війну в Україні», але КНР продовжує утримуватися від того, щоб називати її війною.

Наприкінці грудня Сі Цзіньпін заявив заступнику голови Ради Безпеки РФ Дмитру Медведєву, що його країна хотіла б бачити переговори щодо України. 

Сі Цзіньпін сказав Медведєву, що його адміністрація «активно просуває мир і переговори». «Китай сподівається, що відповідні сторони зможуть залишатися раціональними і стриманими, проводити всебічні переговори і розвʼязувати взаємні проблеми безпеки політичними методами», – сказав він. Лідер КНР додав, що Пекін досі хоче співпрацювати з Росією для розвитку спільних звʼязків.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні