Путін і Сі Цзіньпін /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

У Китаї не довіряють Путіну. Джерела FT кажуть, що Пекін не знав про вторгнення РФ в Україну

2 хв читання

Путін обговорював за 20 днів до початку вторгнення з очільником КНР Сі Цзіньпіном ймовірність «усіх можливих заходів» у разі атаки на російську територію або дій, які могли б призвести до гуманітарної кризи. Фото Getty Images

Москва не інформувала Пекін про свій намір розпочати повномасштабну війну в Україні до того, як президент РФ Путін віддав наказ про вторгнення. Про це пише Financial Times із посиланням на джерела. 

Ключові факти

  • Путін обговорював за 20 днів до початку вторгнення з очільником КНР Сі Цзіньпіном ймовірність «усіх можливих заходів» у разі атаки на російську територію або дій, які могли б призвести до гуманітарної кризи, сказав неназваний китайський чиновник. 
  • За його словами, це було сприйнято китайською стороною «як сигнал про можливість деякого обмеженого військового втручання».
  • Водночас, зазначає видання, пʼять високопосадовців у різний час за останні девʼять місяців повідомили, що Москва не інформувала Пекін про свій намір розпочати повномасштабне вторгнення в Україну до того, як Путін віддав наказ.
  • Як пише FT, китайські дипломати у приватних бесідах із європейськими колегами кажуть, що Пекін не знав про наміри Москви. Крім того, деякі китайські чиновники говорять про недовіру особисто до Путіна. Один із них у розмові з FT взагалі назвав російського президента «божевільним».
  • Видання стверджує, що Пекін недооцінив масштаб війни. Як підтвердження цього на посаді понизили заступника глави МЗС КНР та провідного фахівця міністерства з Росії Ле Юйчена. Його притягнули до відповідальності за провал розвідки щодо російського вторгення в Україну, зазначає видання з посиланням на слова іншого китайського чиновника.
  • У Пекіні наразі вважають, що Росії навряд чи вдасться подолати Україну і вона вийде з конфлікту «другорядною державою», яка значно ослабне в економічному та дипломатичному відношенні.
  • Влада КНР готує «фундаментальне перезавантаження» у зовнішній та економічній політиці, кажуть джерела видання. У Пекіні планують основну увагу приділити поліпшенню відносин з Європою. Водночас європейські країни також прагнуть зближення з Пекіном, сподіваючись, що Китай допоможе утримати Москву від застосування ядерної зброї, зазначають європейські чиновники.

Контекст

КНР уникає критики Росії у звʼязку з війною в Україні. Пекін у листопаді підписав комюніке на саміті G20 в Індонезії, в якому йдеться про те, що «більшість членів рішуче засудили війну в Україні», але КНР продовжує утримуватися від того, щоб називати її війною.

Наприкінці грудня Сі Цзіньпін заявив заступнику голови Ради Безпеки РФ Дмитру Медведєву, що його країна хотіла б бачити переговори щодо України. 

Сі Цзіньпін сказав Медведєву, що його адміністрація «активно просуває мир і переговори». «Китай сподівається, що відповідні сторони зможуть залишатися раціональними і стриманими, проводити всебічні переговори і розвʼязувати взаємні проблеми безпеки політичними методами», – сказав він. Лідер КНР додав, що Пекін досі хоче співпрацювати з Росією для розвитку спільних звʼязків.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні