Категорія
Новини
Дата

Лідери G20 засудили російську агресію проти України – заява

2 хв читання

Лідери «Великої двадцятки» (G20) зробили в середу спільну заяву, в якій вони рішуче засуджують агресію Росії проти України, пише Reuters. Також вони назвали неприпустимими погрози застросування ядерної зброї.

Ключові факти

  • Три дипломатичні джерела повідомили Reuters, що документ схвалили всі члени G20.
  • Німецький делегат сказав, що його було ухвалено без будь-яких змін порівняно з проектом, опублікованим у вівторок.
  • Зазначається, що міжнародне права має бути дотримано, погрози застосування ядерної зброї неприпустимі, водночас вітається чорноморська зернова ініціатива.
  • У заяві також йдеться про те, що центральні банки учасників продовжуватимуть належним чином координувати темпи посилення грошово-кредитної політики.
  • Члени підтвердили своє зобовʼязання уникати надмірної волатильності обмінних курсів, визнавши при цьому, що «багато валют значно змінилися» цього року.
  • За інформацією Bloomberg, в остаточній заяві збережено формулювання про «війну в Україні», а не про «війну Росії в Україні», у спробі отримати підписи якомога більшої кількості лідерів G-20.
  • «Більшість членів різко засудили війну в Україні і підкреслили, що вона завдає величезних людських страждань і посилює існуючі проблеми у світовій економіці, обмежуючи зростання, збільшуючи інфляцію, порушуючи ланцюжки поставок, посилюючи енергетичну та продовольчу нестабільність та підвищуючи ризики для фінансової стабільності», – йдеться у заяві G-20.
  • У заяві цитується резолюція Асамблеї ООН, прийнята в березні, в якій «рішуче засуджується агресія Російської Федерації проти України і потрібен її повний і беззастережний відхід з території України».
  • Хоча декларацію підтримали всі члени G20, зокрема Росія, в ній стало ясно, що деякі країни мають «інші погляди і різні оцінки ситуації та санкцій».
  • Росія вважає цей документ збалансованим: він засуджує не Москву, а саму війну, сказало джерело, близьке до російської делегації, перед публікацією підсумкового комюніке. У проекті враховано побоювання Кремля щодо санкцій, введених союзниками України, і показано, що сприяння експорту зерна та добрив з Росії також є основною частиною угоди щодо зерна, досягнутої щодо України в липні, сказало джерело.

Контекст

Лідери «Великої двадцятки» (G20) цього тижня планували засудять використання чи будь-яку загрозу застосування ядерної зброї, йшлося у попередньому проєкті спільної заяви країн.

Президент України Володимир Зеленський представив учасникам «Групи двадцяти» пропозиції України щодо досягнення миру з РФ, які складаються 10 пунктів. За словами Зеленського, очевидно, що словам Росії довіряти неможливо, і не буде жодних «Мінськів – 3», які Росія порушить одразу ж після укладення.

Лідери G7 та НАТО, що беруть участь у саміті G20 на Балі, рішуче засудили масовану ракетну атаку РФ проти України. «Ми будемо стояти поряд із Україною так довго, як це буде необхідним, і ми залишатимемося об’єднаними», — додала президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні