Категорія
Новини
Дата

Лідери G20 засудили російську агресію проти України – заява

Лідери «Великої двадцятки» (G20) зробили в середу спільну заяву, в якій вони рішуче засуджують агресію Росії проти України, пише Reuters. Також вони назвали неприпустимими погрози застросування ядерної зброї.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Три дипломатичні джерела повідомили Reuters, що документ схвалили всі члени G20.
  • Німецький делегат сказав, що його було ухвалено без будь-яких змін порівняно з проектом, опублікованим у вівторок.
  • Зазначається, що міжнародне права має бути дотримано, погрози застосування ядерної зброї неприпустимі, водночас вітається чорноморська зернова ініціатива.
  • У заяві також йдеться про те, що центральні банки учасників продовжуватимуть належним чином координувати темпи посилення грошово-кредитної політики.
  • Члени підтвердили своє зобовʼязання уникати надмірної волатильності обмінних курсів, визнавши при цьому, що «багато валют значно змінилися» цього року.
  • За інформацією Bloomberg, в остаточній заяві збережено формулювання про «війну в Україні», а не про «війну Росії в Україні», у спробі отримати підписи якомога більшої кількості лідерів G-20.
  • «Більшість членів різко засудили війну в Україні і підкреслили, що вона завдає величезних людських страждань і посилює існуючі проблеми у світовій економіці, обмежуючи зростання, збільшуючи інфляцію, порушуючи ланцюжки поставок, посилюючи енергетичну та продовольчу нестабільність та підвищуючи ризики для фінансової стабільності», – йдеться у заяві G-20.
  • У заяві цитується резолюція Асамблеї ООН, прийнята в березні, в якій «рішуче засуджується агресія Російської Федерації проти України і потрібен її повний і беззастережний відхід з території України».
  • Хоча декларацію підтримали всі члени G20, зокрема Росія, в ній стало ясно, що деякі країни мають «інші погляди і різні оцінки ситуації та санкцій».
  • Росія вважає цей документ збалансованим: він засуджує не Москву, а саму війну, сказало джерело, близьке до російської делегації, перед публікацією підсумкового комюніке. У проекті враховано побоювання Кремля щодо санкцій, введених союзниками України, і показано, що сприяння експорту зерна та добрив з Росії також є основною частиною угоди щодо зерна, досягнутої щодо України в липні, сказало джерело.

Контекст

Лідери «Великої двадцятки» (G20) цього тижня планували засудять використання чи будь-яку загрозу застосування ядерної зброї, йшлося у попередньому проєкті спільної заяви країн.

Президент України Володимир Зеленський представив учасникам «Групи двадцяти» пропозиції України щодо досягнення миру з РФ, які складаються 10 пунктів. За словами Зеленського, очевидно, що словам Росії довіряти неможливо, і не буде жодних «Мінськів – 3», які Росія порушить одразу ж після укладення.

Лідери G7 та НАТО, що беруть участь у саміті G20 на Балі, рішуче засудили масовану ракетну атаку РФ проти України. «Ми будемо стояти поряд із Україною так довго, як це буде необхідним, і ми залишатимемося об’єднаними», — додала президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні