Категорія
Новини
Дата

У Міноборони планують подальше збільшення кількості українських постачальників, укладено понад 400 контрактів

Загальна кількість договорів Міністерства оборони із вітчизняним бізнесом наразі становить 428, у 2023 році відомство хоче збільшити можливість національного виробника для забезпечення потреб ЗСУ. Про це під час онлайн-конференції Forbes «Без рожевих окулярів. Бізнес і держава під час війни» заявив заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Ніколи міністерство оборони не виконувало таких обсягів замовлень для Збройних сил. На початок війни у нас стояло завдання забезпечити річну потребу. В четвертому місяці ця потреба зросла на 100%, вона втричі збільшилась уже в квітні, а в червні зросла ще на чверть», – сказав він.
  • Частина підприємств в Україні були захоплені та зруйновані. Тож МО було змушена закуповувати у інших країн-партнерів. «В таких умовах і в той час вітчизняний бізнес не міг забезпечити потреби ЗСУ», – каже заступник міністра оборони.
  • У 2022 році міністерство розширило спектр постачальників завдяки знищення монополій певних компаній.
  • Загальна кількість договорів із вітчизняним бізнесом наразі становить 428, серед них 35 договорів за продовольчим напрямком, 326 — за напрямком речевого забезпечення і 67 — постачання паливно-мастильних матеріалів.
  • Для порівняння Шаповалов наводить інформацію про те, що минулого року, постачальником послуг харчування була одна компанія, зараз їх більше пʼяти через безпековий фактор. 
  • «Загальна сума укладених договорів з українськими постачальниками складає більше – 46 млрд грн. За продовольчим напрямком — майже 17,5 млрд грн, 22,6 млрд грн — речове забезпечення, за паливо-мастильними – трохи більше 6 млрд грн», – повідомив він.
  • За словами Шаповалова, перед відомством стоїть завдання максимально розширити можливість національного виробника для забезпечення потреб ЗСУ.
  • Міністр оборони Олексій Резніков наголосив, що МО хоче 100% бюджету направляти саме на українське виробництво.

Контекст

Раніше стало відомо, що низка країн-членів НАТО зобовʼязалися поставити Україні зимову форму для військових. Загалом йшлося про те, що вони готові забезпечити близько 50% від запиту України.

Бельгія наприкінці серпня виділила €8 млн на допомогу ЗСУ. Зокрема, ці гроші спрямують на закупівлю зимового одягу для військових.

Президент Володимир Зеленський 1 вересня зустрівся з головою МЗС Королівства Данія Еппе Кофодом. За підсумками зустрічі міністр заявив, що Данія передасть для ЗСУ зимову форму і одяг.

Міністерство оборони уклало близько мільйона контрактів на закупівлю зимового одягу для військових, повністю ЗСУ будуть забезпечені до початку листопада. Про це під час онлайн-конференції Forbes «Без рожевих окулярів. Бізнес і держава під час війни» заявив міністр оборони Олексій Резніков.

За словами Резнікова, Міноборони уклало контрактів на поставку теплого одягу відповідно до потреби у запитах Генштабу. Зараз на складах є теплого одягу більше за потребу військових, які зназодяться на першій чи нульовій лінії фронту, уточнив Резніков. «Ніхто не залишиться в окопах без термобілизни, флісу чи шапок».

Міністр уточнив, що повністю Збройні сили, включно з підрозділами, що перебувають у тилу у місцях постійної дислокації, будуть забезпечені зимовим одягом протягом жовтня. Також він зазначив, що МО передбачило також певну кількість запасів. Він нагадав, що наразі у складі ЗСУ перебуває близько 700 000 осіб. Разом з іншими силовими структурами йдеться про мільйон людей.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні