Пентагон готується переглянути те, як США та їхні союзники навчають та оснащують українську армію. /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

У Пентагоні створять окремий департамент для військової підтримки України — NYT

Пентагон готується переглянути те, як США та їхні союзники навчають та оснащують українську армію. Фото Getty Images

Пентагон готується переглянути те, як США та їхні союзники навчають та оснащують українську армію. За словами кількох військових та представників адміністрації президента США, систему буде передано під єдине нове командування, що базується в Німеччині, його очолить високопоставлений генерал США, пише The New York Times.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами офіційних осіб, генерал Крістофер Каволі, вищий американський офіцер у Європі, нещодавно подав пропозицію з викладом змін міністру оборони США Ллойду Остіну. Остін та його головні помічники розглядають план і, ймовірно, ухвалять остаточне рішення найближчими тижнями, заявили високопоставлені представники США, додавши, що Білий дім та Пентагон підтримують такий підхід. 
  • Так само, як Пентагон виділив Україні військову допомогу на суму понад $16 млрд – поєднання негайних поставок із запасів, а також контрактів на постачання зброї протягом наступних трьох років – нове командування сигналізує про те, що Сполучені Штати очікують, що складні відносини Росії з Україною та її сусідами збережуться багато років.
  • «Це визнання реальності важливої ​​місії з надання допомоги нашим українським партнерам у сфері безпеки», – сказав адмірал Джеймс Ставрідіс, колишній верховний головнокомандувач союзними військами в Європі. «Це також створить офіційну безпекову структуру, якої наші союзники та партнери зможуть дотримуватися з точки зору передачі свого обладнання та навчання до рук українців».
  • З цим погоджується генерал Девід Петреус, колишній високопоставлений командувач США в Іраку та Афганістані. «Це була б дуже важлива і дуже доречна ініціатива, – сказав він, – враховуючи масштаби зусиль США та внеску наших союзників до НАТО».
  • Нове командування, яке підпорядковуватиметься генералу Каволі, виконуватиме рішення, ухвалені Контактною групою з оборони України, коаліцією з 40 країн, створеною міністерством оборони після російського вторгнення для задоволення потреб та запитів України.
  • Прессекретар Пентагону, відмовився обговорювати цю пропозицію, але відповів виданню, що «Ми постійно оцінюємо та вдосконалюємо нашу внутрішню позицію та процеси, щоб гарантувати, що ми надаємо Україні своєчасну та відповідну допомогу в галузі безпеки для виконання її найважливіших завдань, невідкладні потреби на полі бою та створення міцної сили для стримування майбутньої російської агресії».
  • Офіційні особи США публічно не обговорювали цю пропозицію, частково тому, що представники Пентагону все ще розбираються з планом, але також і для того, щоб не підживлювати розповідь президента Росії Володимира Путіна про те, що його країна перебуває у стані війни зі Сполученими Штатами та НАТО , а не з Україною .
  • Тим не менш, Пентагон зробив кроки, щоб розпочати очікуване обʼєднання обовʼязків з навчання та оснащення. Влітку до Вісбадену зі Штутгарту (Німеччина) переїхала група фахівців з логістики, яка задовольняє запити України за рахунок військових пожертв з більш ніж 40 країн.

Контекст

7 квітня Сенат США схвалив законопроєкт про ленд-ліз для захисту демократії в Україні. Документ дозволяє спростити надання зброї країні. Це перша програма ленд-лізу США з часів Другої світової війни.

Про перший пакет військової допомоги США на $800 млн оголосили в середині березня, про наступний, також на $800 млн, – 13 квітня. Зокрема, він містить артилерійські системи, бронетранспортери, гелікоптери.

24 серпня Адміністрація президента США Джо Байдена надала додаткову військову допомогу Україні на суму $2,98 млрд, про це йдеться в заяві Білого дому. Допомога дасть змогу Україні отримати системи протиповітряної оборони, артилерійські системи та боєприпаси, безпілотні авіаційні комплекси й радари, щоб забезпечити продовження оборони в довгостроковій перспективі.

Bloomberg повідомляє, що до допомоги Україні вже непомітно додали найточніший артилерійський снаряд Excalibur. Пентагон вже відправив Україні снаряд із GPS-наведенням, згідно з бюджетними документами, які підтверджують раніше неоголошену військову допомогу.

Цього тижня Сенат США підтримав законопроєкт про тимчасове фінансування, щоб уникнути часткового припинення роботи уряду наприкінці тижня, – масштабний захід, який надасть Україні $12,4 млрд. Але законопроєкт мають проголосувати у Палаті представників перед тим, як він піде на підпис президенту США Джо Байдену.

Міністерство оборони США напередодні оголосило про новий пакет військової допомоги Україні на $1,1 млрд. Постачання частини бойового обладнання, в тому числі 18 установок HIMARS, розраховане на підтримку України в довгостроковій перспективі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні