Категорія
Новини
Дата

У МВФ прогнозують збої на ринках праці через розвиток ШІ та закликають уряди до врегулювання технології

У Міжнародному валютному фонді попереджають про ризик «суттєвих збоїв на ринках праці», повʼязаних із генеративним штучним інтелектом, і закликають політиків швидко розробити правила для управління новою технологією, сказала перша заступниця директора фонду Гіта Гопінат в інтервʼю Financial Times.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами високопосадовиці, прориви в галузі штучного інтелекту, особливо ті, що ґрунтуються на великих мовних моделях, таких як ChatGPT, можуть підвищити продуктивність та економічний ефект, але ризики «дуже великі».
  • «Існує величезна невизначеність, але це не означає, що ми маємо час чекати й думати про політику, яку ми проводитимемо в майбутньому», – сказала Гопінат, перший заступник директора-розпорядника МВФ.
  • Вона додала: «Нам потрібні уряди, нам потрібні інститути, і нам потрібно, щоб політики швидко діяли на всіх фронтах із точки зору регулювання, а також підготовки до можливих істотних збоїв на ринках праці».
  • Гопінат зазначила, що нова технологія може призвести до соціальних потрясінь, якщо працівники масово втратять роботу.
  • Вона стверджує, що автоматизація виробництва за останні десятиліття послужила застереженням після того, як економісти помилково передбачили, що велика кількість працівників, звільнених з ліній виробництва автомобілів, знайдуть кращі можливості в інших галузях.
  • Щоб уникнути повторення історії, урядам необхідно зміцнювати «мережі соціального захисту» для постраждалих працівників, водночас проводячи податкову політику, яка не винагороджує компанії, які замінюють працівників на машини чи технології, вважає представниця МВФ.

Контекст

Технології можуть скоротити 26 млн робочих місць протягом наступних пʼяти років, йдеться у звіті Всесвітнього економічного форуму в Женеві (WEF). Зокрема, такі технології, як штучний інтелект, прискорюють скорочення канцелярської роботи, одночасно збільшуючи попит на фахівців із технологій і кібербезпеки, пише Bloomberg.

За прогнозом Goldman Sachs, генеративний ШІ ставить під загрозу 300 млн робочих місць у найбільших економіках. Технології можуть збільшити світовий ВВП, але й призвести до «значних потрясінь», пише Financial Times.

Інвестиційний банк заявив, що генеративні системи ШІ, такі як ChatGPT, які можуть створювати контент, що не відрізняється від людської праці, можуть викликати бум продуктивності, який зрештою збільшить щорічний глобальний валовий внутрішній продукт на 7% за 10 років.

У Goldman стверджують, що якщо корпоративні інвестиції в ШІ продовжать зростати такими ж темпами, як інвестиції в програмне забезпечення у 1990-х роках, то інвестиції у США можуть наблизитися до 1% ВВП США до 2030 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні