Категорія
Новини
Дата

У перший тиждень 2023 року російський ринок залишили 11 іноземних компаній – KSE Institute

Станом на 8 січня 158 іноземних компаній повністю завершили вихід з ринку РФ, ще 1161 компанія наразі виходить. За останній тиждень до категорії «вийшли» додалося 11 компаній, йдеться у моніторингу KSE Institute.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Головними ньюсмейкерами грудня стали автомобільні корпорації. Nissan продав свій завод в РФ, а асоційовані з Volkswagen компанії MAN Truck&Bus SE та Scania AB продали на користь місцевих партнерів ТОВ «МАН Трак энд Бас РУС» та ТОВ «Скания – Русь». До продажу MAN і Scania займали 12% ринку комерційних автомобілів в РФ.
  • У грудні угоду з продажу частини активів закрила шведська група Volvo, продавши ТОВ «Вольво финанс восток», ТОВ «Вольво компоненти» та інші, а компанія Ferronordic, яка належить Volvo, продала ТОВ «Ферронордик машини», яке займається промисловими і спецмашинами. 
  • Частково завершила вихід з РФ і японська Mazda Motor, яка закрила угоду з продажу російському партнеру своєї частки у спільному підприємстві «Мазда Соллерс Мануфекчурінг Рус» у Владивостоці.
  • Також у грудні завершили продаж російських активів представники західного бізнесу в інших галузях. Зокрема, американський виробник будівельних матеріалів Owens Corning продав свої активи структурі ДК «Росатом» Umatex, а найбільший незалежний нафтотрейдер Vitol Group продав частку у ТОВ «Схід Ойл», яке реалізує один із найбільших проєктів «Роснефти» на півночі Красноярського краю. Крім того, ізраїльський військовий виробник Plasan продав російську «дочку» ТОВ «Оріон Композит», яка займалася технічною підтримкою.
У перший тиждень 2023 року російський ринок залишили 11 іноземних компаній – KSE Institute /Фото 1

Контекст

За даними KSE Institute, іноземний бізнес, який повністю покинув російський ринок, забезпечував робочими місцями 297 000 осіб, мав $41 млрд річного доходу, $33,9 млрд капіталу та $36 млрд активів. При цьому компанії, які призупинили діяльність в РФ, мали 335 300 робочого персоналу, річний дохід у розмірі $55,3 млрд, $28,9 млрд капіталу та $33,3 млрд активів.

Ще 491 іноземна компанія скоротила поточні операції або призупинили нові інвестиції в Росію. Водночас 1202 компанії продовжують працювати на ринку агресора без будь-яких самообмежень.

За підрахунками експертів у 158 компаніях, які повністю вийшли з РФ, працювало 21,3% персоналу, зайнятого в іноземних компаніях. За останній довоєнний рік вони згенерували $41 млрд доходу (13,9% від усього доходу іноземних компаній) та сплатили $3,2 млрд податків (13,2% від усіх податків, сплачених у РФ іноземними компаніями).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні