Категорія
Новини
Дата

У Росії дорожчає побутова техніка через послаблення рубля – «Коммерсантъ»

У Росії зростають відпускні ціни на велику побутову техніку у середньому на 8-10% на тлі ослаблення рубля, пише «Коммерсантъ» із посиланням на дистрибʼюторів і ритейлерів. Це стосується як товарів, що ввозяться через паралельний імпорт, так і офіційних поставок, наприклад, з Китаю.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Видання вже зафіксувало зростання роздрібних цін на електроніку, у тому числі у великих магазинах, причому набагато суттєвіше, ніж рівень, про який говорили ритейлери та виробники.
  • «З досвіду початку 2022 року, коли деяка електроніка зросла в ціні вдвічі, можна сказати, що подальше зростання чи зниження вартості залежатимуть, зокрема, від довгостроковості коливань валют. Якщо зростання продовжиться, то й вартість техніки підвищуватиметься», – заявив представник асоціації торгових компаній і товаровиробників електропобутової та компʼютерної техніки Антон Гуськов.
  • За словами учасників ринку, в окремих категоріях, наприклад, серед популярних моделей телевізорів Samsung і LG, на подорожчання впливає і дефіцит товару. Експерти додають, що здатність великих компаній створити достатні запаси на складах допомагає стримати зростання цін.
  • Відпускні ціни для магазинів на кліматичне обладнання китайської Hisense з 12 квітня підвищилися на 4–8%, повідомили у компанії. Бренд Gorenje, що входить до групи Hisense, також повідомив ритейлерам, що з 1 травня ціни на побутову техніку зростуть мінімум на 5% через «значне підвищення цін на вихідні матеріали». 
  • Подібні листи магазини отримали від китайської Midea: з 20 березня компанія підвищила ціни на велику техніку Midea, Toshiba та Comfee «в середньому на 5%». 
  • Комерційний директор Holodilnik.ru Олексій Погудалов підтвердив отримання листів від Midea і Gorenje. За його словами, востаннє такі повідомлення надходили близько року тому, після початку війни в Україні. Причиною, за його словами, стало послаблення рубля, тому подорожчання торкнеться й техніки, що ввозиться до Росії шляхом паралельного імпорту, «усі угоди укладаються в доларах і євро, тому вартість цієї техніки зросте».
  • Погудалов сказав, що роздрібні ціни збільшаться порівняно з зростанням закупівельних цін від вендорів – у межах 10%.
  • Очільник представництва виробника побутової техніки Candy-Hoover Group у Росії (входить до складу китайської Haier Group) Гліб Мішин також повідомив, що їхня компанія через курс валют змушена підвищувати ціну на свою продукцію.

Контекст

Після початку війни рубль впав приблизно до 140 руб./$, згідно з даними Bloomberg, після введення санкцій, а потім відновився після підвищення процентних ставок до 20% і запровадження контролю за рухом капіталу.

У березні цього року російський рубль впав до найслабшого рівня за 10 місяців, втративши близько 20% своєї вартості з початку грудня, оскільки західні санкції, скорочення доходів від енергоносіїв і високі воєнні витрати чинять тиск на валюту, пише Financial Times. Валюта торгувалася на рівні 75 руб./$.

З початку квітня долар додав у ціні на понад 4 руб., євро – більше 6 руб. Їхні курси неодноразово оновлювали рекорди.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні