Євро продовжує зростання по відношенню до долара, сягнувши найвищого рівня за рік /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Євро продовжує зростання по відношенню до долара, сягнувши найвищого рівня за рік

Getty Images

Євро досяг найвищого рівня по відношенню до долара з квітня минулого року, що викликано різницею відсоткових ставок, пише Bloomberg. Зокрема, євро зріс на 0,5%, до $1,1043, у четвер, 13 квітня, перевищивши свій попередній максимум 2023 року – $1,1033 від 2 лютого. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Євро зміцнювався до долара протягом пʼяти з останніх шести місяців, оскільки Федеральний резерв США сповільнив темпи зростання відсоткових ставок, тоді як Європейський центральний банк зберігає жорстку політику.
  • За даними Reuters, євро досяг річного максимуму щодо валюти США після падіння цін виробників минулого місяця. Це посилило очікування того, що Федеральна резервна система США наближається до завершення циклу збільшення ставок.
  • Інші дані показали, що кількість американців, які подали нові заявки на допомогу з безробіття, збільшилася минулого тижня більше, ніж очікувалося. Це є ще однією ознакою того, що умови на ринку праці слабшають, оскільки висока вартість запозичень знижує попит в економіці.
  • Індекс долара впав до 101,10, найнижчого рівня з 2 квітня.

Контекст

У листопаді Єврокомісія погіршила прогнози економічного зростання та інфляції на 2023 рік. Комісія вважала, що зростання цін тепер становитиме в середньому 8,5% 2022 року і 6,1% у 2023-му. Обидва прогнози помітно перевищують прогнози, зроблені у липні, у 2023 році Єврокомісія прогнозувала зростання лише на 0,3% порівняно з попереднім прогнозом у 1,4%.

16 березня Європейський центральний банк підвищив відсоткові ставки на 50 базисних пунктів, як і обіцяв, ігноруючи хаос на фінансових ринках і заклики інвесторів згорнути жорсту політику принаймні до стабілізації настроїв, пише Bloomberg. Депозитну ставку підвищено до 3% з 2,5%, як і очікували економісти.

У двох найбільших економіках єврозони спостерігається найсильніше зростання приватного сектору за 10 місяців, при цьому стабільність у сфері послуг компенсує спад в обробній промисловості, пише Bloomberg. Індекс менеджерів із закупівель S&P Global у Німеччині зріс до 52,6 у березні, французький показник підскочив до 54.

Споживчі ціни в зоні євро зросли на 6,9% у річному обчисленні і досягли найнижчого рівня з лютого 2022 року, пише Financial Times. Інфляція впала різкіше, ніж очікувалося, після зниження цін на енергоносії. Водночас базова інфляція, яка виключає витрати на енергію та продукти харчування, щоб дати краще уявлення про базовий ціновий тиск, досягла нового максимуму єврозони в 5,7% у березні порівняно з 5,6% у попередньому місяці. Інфляція цін на продовольство також зросла із 15% до 15,4%. Інфляція у сфері послуг збільшилася з 4,8% до 5%.

Аналітики вважають, що високий базовий показник призведе до подальшого зростання вартості запозичень Європейським центральним банком, який має на меті інфляцію на рівні 2%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні