Категорія
Новини
Дата

Росіяни крадуть ліс з окупованих територій. WSJ опублікувала супутникові знімки з Херсонщини

Після вторгнення в Україну Росія вивозила з окупованих територій не лише зерно, за словами українських чиновників, окупанти також беруть деревину, вирубаючи ліс, пише The Wall Street Journal.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Ліси вирубано для комерційної вигоди або для зміцнення оборонних позицій без виплати компенсації. Видання оприлюднило знімки аерокосмічної компанії Maxar Technologies, де видно Таврійський ліс у Херсонщині через місяць після вторгнення Росії та нижче у січні після вирубування дерев.
Росіяни крадуть ліс з окупованих територій. WSJ опублікувала супутникові знімки з Херсонщини /Фото 1

Фото: Maxar

Росіяни крадуть ліс з окупованих територій. WSJ опублікувала супутникові знімки з Херсонщини /Фото 2

Фото: Maxar

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Британський консультант з лісового господарства Ендрю Хілд сказав, що фотографії показують, що лісозаготівельники зосередилися на певних ділянках із потенційно ціннішими породами деревини, включаючи дуб і сосну, а не просто вирубували весь ліс.
  • Державне бюро розслідувань України заявило, що розслідує факт експропріації деревини російськими військами. Державне агентство лісового господарства України окремо повідомило, що росіяни і ті, хто працює з ними, включаючи ставлеників Кремля, спорадично вирубують ліси в різних регіонах країни.
  • За даними української військової розвідки, у березні 2022 року, через кілька днів після вторгнення Росії, глава Міноборони Росії Сергій Шойгу написав листа президенту Володимиру Путіну з проханням дозволити заготівлю деревини під час «військової операції». У листі йдеться про те, що деревина, яка не використовується для оборони, буде продана для фінансування війни.
  • Держлісагентство заявило, що виявило приклади незаконних рубок у Київській області та північних районах Сумщини та Харківщини, які були окуповані Росією на початку вторгнення. Серед вилучених дерев – дуб, сосна, граб та ясен, йдеться у повідомленні. Така деревина має безліч застосувань, включаючи будівництво й виробництво меблів.
  • У агентстві заявили, що важко визначити масштаби незаконної вирубки лісу в звільнених частинах країни, оскільки деякі ліси всіяні мінами та боєприпасами.

Контекст

З початку повномасштабного російського вторгнення екології Україні завдано збитків на 1 трлн грн, що становить майже €36 млрд. Загалом задокументовано 2000 випадків заподіяння шкоди навколишньому середовищу. Про це у жовтні сказав міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець, пише DW

Внаслідок бойових дій в Україні знищено або істотно пошкоджено близько третини лісових насаджень країни, 450 000 га лісів перебувають під російською окупацією. 2,45 млн га лісових насаджень наразі звільнено, проте вони «випалені та перекопані траншеями» і на їхнє відновлення «необхідні десятиліття», зазначив він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні