Категорія
Новини
Дата

Рубль упав до 10-місячного мінімуму через зниження цін на енергоносії

Російський рубль впав до найслабшого рівня за 10 місяців, втративши близько 20% своєї вартості з початку грудня, оскільки західні санкції, скорочення доходів від енергоносіїв і високі воєнні витрати чинять тиск на валюту, пише Financial Times. Валюта торгується на рівні 75 руб./$.

Ключові факти

  • За словами аналітиків, за наявності контролю за рухом капіталу та зовнішньої торгівлі валютою вартість валюти більше не відображає перспективну оцінку стану економіки. «Торговельні потоки стали основним фактором руху рубля», – сказала Наталія Лаврова, головний економіст BCS Global Markets.
  • Валюта торгується на рівні близько 75 руб./$, від піку в 50 руб./$, досягнутого наприкінці липня, і приблизно на рівні, на якому вона була до повномасштабного вторгнення в Україну рік тому. 
  • Після початку війни він впав приблизно до 140 руб./$, згідно з даними Bloomberg, після введення санкцій, а потім відновився після підвищення процентних ставок до 20% та запровадження контролю за рухом капіталу.
Рубль упав до 10-місячного мінімуму через зниження цін на енергоносії /Фото 1

Інфографіка: Financial Times

  • Зниження курсу валюти цього року викликано зниженням доходів від енергоносіїв внаслідок західних санкцій щодо експорту російської нафти, зокрема, цінової межі в $60 за барель, запровадженої ЄС у грудні.
  • Падіння рубля стримується тим, що центральний банк продає авуари в юанях зі свого фонду національного добробуту відповідно до свого «правила бюджету»: коли доходи від енергетики нижчі, ніж очікувалося, банк продає активи з фонду, щоб покрити різницю.
  • Водночас більш слабкий рубль дає Росії вищі доходи від експорту, оскільки доходи від енергоносіїв вона отримує переважно в доларах та євро, а державні витрати переважно здійснюються у місцевій валюті. «Коли курс падає на один рубль, бюджет отримує додаткові 120 млрд руб.», – зазначила Лаврова.
  • Тож недавнє падіння не обовʼязково є поганою новиною для РФ. Міністр економіки Максим Решетніков після того, як курс долара досяг 50 руб., заявив, що «рентабельність багатьох промислових підприємств стала негативною за поточного курсу». Проте надто слабка валюта створює ризики для інфляції через дорожчий імпорт і фінансову стабільність, оскільки викликає попит на ліквідність, йдеться у звіті аналітиків Kyiv School of Economics.

Контекст

Видобуток нафти в Росії зріс напередодні ембарго та цінових обмежень. Утім джерела Reuters вважають, що видобуток нафти в Росії може впасти на 500 000 барелів, до 1 млн барелів на добу, на початку 2023 року після заборони ЄС. 

Останні два десятиліття приблизно 60% експортних надходжень Росії припадають на виторг від продажу нафтогазових ресурсів. У загальній структурі федерального бюджету доходи від продажу нафти й газу в середньому становлять понад 40%.

Російська нафта все більше прямує до Китаю та Індії, тоді як близькосхідні виробники намагаються продавати більше нафти до Європи. Таким чином, західні санкції щодо російського палива прискорюють зміну глобальних енергетичних потоків.

Влада Росії неодноразово заявляла про можливе зменшення видобутку у відповідь на санкції. Росія в березні скоротить видобуток нафти на 500 000 барелів на добу, але не продаватиме нафту дешевше за цінове обмеження, заявив російський віцепремʼєр Олександр Новак. Це відбувається під тиском ембарго ЄС та через обмеження цін «Великою сімкою» на російську нафту. Росія в січні втратила близько $8 млрд нафтогазових доходів через введення країнами Заходу цінового обмеження, сказав голова Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Бірол.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні