Категорія
Новини
Дата

У шести країнах з високим рівнем вакцинації спостерігається сплеск інфікування на COVID-19. Пʼять із них покладаються на китайські вакцини

Шість країн, де понад 60% населення отримали хоча б одну дозу щеплення проти COVID-19, мають високий рівень захворюваності. П’ять із них покладаються на вакцини, вироблені в Китаї, пише CNBC.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Станом на 6 липня високий рівень захворюваності на COVID-19 мали 36 країн – понад 1000 нових підтверджених випадків захворювання щотижня на 1 млн осіб. Серед цих країн лише в шести понад 60% населення отримали хоча б одну дозу вакцини: Арабські Емірати, Сейшельські Острови, Монголія, Уругвай, Чилі і Велика Британія.
  • П’ять із них використовують китайські вакцини як основу національних програм щеплення. Монголія отримала 2,3 млн доз китайської вакцини Sinopharm. Це набагато перевищує 80 000 доз російської Sputnik V і близько 255 000 доз вакцини Pfizer-BioNTech, які має ця країна. В Чилі вже використано 16,8 млн доз китайської вакцини СоronaVac виробництва Sinovac Biotech. ОАЕ і Сейшельські Острови сильно залежали від вакцини Sinopharm на початку своїх кампаній з вакцинації, але останнім часом кожна з них впровадила інші вакцини. В Уругваї Sinovac Biotech є однією з двох найбільш часто використовуваних вакцин поряд ыз вакциною Pfizer-BioNTech. Тим часом, Велика Британія використовує вакцини від Moderna, AstraZeneca-Oxford, Pfizer-BioNTech і Janssen.
  • Українців з 24 лютого почали прищеплювати вакциною індійського виробництва CoviShield, яку виготовляють за ліцензійними угодами британсько-шведської компанії AstraZeneca. Також доступні вакцини CoronaVac виробництва Sinovac Biotech та Pfizer. Щеплення вакциною CoronaVac розпочалося 14 квітня 2021 року. Україна законтрактувала 1,9 млн цієї вакцини, з яких 1,7 млн уже отримала.
  • Ймовірно, скоро заявиться американська вакцина Novavax, а також ведуться переговори про постачання Janssen компанії Johnson&Johnson і Moderna, заявив головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Важливі цифри

Станом на 8 липня в Україні від COVID-19 вакцинувалися 2 178 590 осіб. Із них дві дози отримали 1 018 258 осіб.

Контекст

Використання китайських вакцин в основному притаманно країнам, що розвиваються, тому що вони не можуть конкурувати з більш багатими країнами за вакцини, які розроблені в США та Європі. Утім, деякі все ж уникають китайських вакцин. Зокрема, Коста-Ріка минулого місяця відмовилася від поставок вакцин Sinovac, після того як дійшла висновку, що вони недостатньо ефективні.

За даними Всесвітньої організації охорони здоровʼя, вакцина виробництва Sinopharm має ефективність 79%, а Sinovac – від 50% до понад 80%, в залежності від країни, в якій проводилися випробування. Це нижче, ніж у Pfizer-BioNTech і Moderna, вакцини яких показали ефективність понад 90%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні