Категорія
Новини
Дата

У собівартості вина 20-30% – вартість винограду. Стаховський пояснив, як формується ціна на його вино

1 хв читання

Ціноутворення закарпатського вина Stakhovsky wines залежить від якості врожаю винограду: у собівартості вина 20-30% – вартість винограду. Про це в інтерв’ю Forbes Ukraine розповів Сергій Стаховський

Купуйте річну передплату на шість журналів Forbes Ukraine за ціною чотирьох номерів. Якщо ви цінуєте якість, глибину та силу реального досвіду, ця передплата саме для вас.

Деталі

  • Чим краща вартість врожаю – тим дорожче пляшка Stakhovsky wines коштує на полицях. 
  • «Ми не продаватимемо вино поганого року за ціною найкращого», – каже засновник Stakhovsky wines Сергій Стаховський. 
  • У собівартості вина 20-30% – вартість винограду. Решта, крім операційних витрат, це пляшка та корок, які компанія імпортує. 
  • В середньому Stakhovsky wines виробляють близько 60 000 пляшок вина на рік, які продають протягом кількох років. 

Контекст

Stakhovsky wines – крафтове закарпатське вино. Сергій Стаховський орендував 22 га державних виноградників у 2015-му, вклавши понад 10 млн грн в оренду та їх відновлення.

Першу партію вина Стаховський відвантажив у Goodwine у січні 2020-го. П’ять років компанія працювала над створенням продукту відповідної якості. Перший рік продажів був панедмічним, тому протягом 2020-го продали 14 000 пляшок. У 2021-му – 29 000 пляшок, у 2023-му – 42 000, у 2024-му – до 30 000.

Виторг Stakhovsky wines у 2023-му зріс в понад п’ять разів, до 13,3 млн грн, у 2024-му – знизився до 8,9 млн грн. Причина зростання у 2023-му, за словами Стаховського, в позитивних очікуваннях від контрнаступу. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
Четвертий випуск 2025 року вже у передпродажу

Замовляйте з безкоштовною доставкою по Україні