Категорія
Новини
Дата

Uber несподівано завершив другий квартал із прибутком у $394 млн. Аналітики прогнозували збиток

1 хв читання

У другому кварталі американський сервіс Uber Technologies, що надає послуги замовлення таксі та доставки їжі, отримав чистий прибуток $394 млн, або $0,18 у розрахунку на акцію, проти збитку в $2,6 млрд минулого року, пише Financial Times. Аналітики чекали на збиток у розмірі $0,01 на акцію за цей період.

Ключові факти

  • Uber повідомив про свій перший операційний прибуток у вівторок, 1 серпня, завдяки кращому контролю над витратами.
  • Uber зазначав про прибуток після сплати податків за кілька кварталів до цього, але лише завдяки прибутку від продажу чи переоцінки своїх інвестицій в акціонерний капітал. На відміну від цього, у другому кварталі 2023 року компанія повідомила про прибуток до оподаткування у розмірі $326 млн, що свідчить про відновлення післяопераційних збитків у розмірі $713 млн роком раніше.
  • Компанія також опублікувала сильніший прогноз на поточний квартал, ніж очікувалося. Прогнозується, що прибуток до відрахування відсотків, податків, зносу та амортизації досягне від $975 млн до $1,025 млрд порівняно з оцінкою Волл-стріт у $915 млн. 
  • Генеральний директор Дара Хосровшахі сказав, що перехід компанії до прибутковості, а також її щоквартальний вільний грошовий потік у розмірі понад $1 млрд відображають «дисципліноване виконання, рекордну аудиторію та активну участь». Він додав, що «жорсткість щодо витрат» дозволила компанії «добре позиціонувати себе для підтримки значного збільшення прибутку».
  • Uber заявив, що виручка у другому кварталі зросла на 14%, до $9,23 млрд, що трохи менше, ніж очікували на Волл-стріт.

Контекст

Через воєнну міграцію потенційних пасажирів таксі в Україні поменшало на 10–20%, проте за останніх чотири-п’ять років українці почали більше користуватися електронними сервісами. Про це в інтервʼю Forbes розповів керівник напряму райд-хейлінгу Bolt в Україні Сергій Павлик.

За оцінкою Bolt, одного з трьох найбільших таксі-сервісів в Україні, від початку повномасштабного російського вторгнення український ринок просів на 10–20%. Падіння пропорційне кількості людей, які виїхали з країни, каже Павлик.

Компанія Uber має намір відновити проєкт Uber Shuttle, від якого відмовилася у 2021 році, повідомив в інтервʼю «Інтерфакс-Україна» керівник міжнародних зв’язків Метью Девлін. За його словами, Shuttle потрібні на сталих маршрутах, які використовують багато людей, і, як правило, ці маршрути сполучають роботу й дім. Наразі в Україні працює 10 різних сервісів Uber, ще один буде запущено найближчим часом – сервіс для подорожей Uber Travel.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні