Категорія
Новини
Дата

Uber несподівано завершив другий квартал із прибутком у $394 млн. Аналітики прогнозували збиток

У другому кварталі американський сервіс Uber Technologies, що надає послуги замовлення таксі та доставки їжі, отримав чистий прибуток $394 млн, або $0,18 у розрахунку на акцію, проти збитку в $2,6 млрд минулого року, пише Financial Times. Аналітики чекали на збиток у розмірі $0,01 на акцію за цей період.

Ключові факти

  • Uber повідомив про свій перший операційний прибуток у вівторок, 1 серпня, завдяки кращому контролю над витратами.
  • Uber зазначав про прибуток після сплати податків за кілька кварталів до цього, але лише завдяки прибутку від продажу чи переоцінки своїх інвестицій в акціонерний капітал. На відміну від цього, у другому кварталі 2023 року компанія повідомила про прибуток до оподаткування у розмірі $326 млн, що свідчить про відновлення післяопераційних збитків у розмірі $713 млн роком раніше.
  • Компанія також опублікувала сильніший прогноз на поточний квартал, ніж очікувалося. Прогнозується, що прибуток до відрахування відсотків, податків, зносу та амортизації досягне від $975 млн до $1,025 млрд порівняно з оцінкою Волл-стріт у $915 млн. 
  • Генеральний директор Дара Хосровшахі сказав, що перехід компанії до прибутковості, а також її щоквартальний вільний грошовий потік у розмірі понад $1 млрд відображають «дисципліноване виконання, рекордну аудиторію та активну участь». Він додав, що «жорсткість щодо витрат» дозволила компанії «добре позиціонувати себе для підтримки значного збільшення прибутку».
  • Uber заявив, що виручка у другому кварталі зросла на 14%, до $9,23 млрд, що трохи менше, ніж очікували на Волл-стріт.

Контекст

Через воєнну міграцію потенційних пасажирів таксі в Україні поменшало на 10–20%, проте за останніх чотири-п’ять років українці почали більше користуватися електронними сервісами. Про це в інтервʼю Forbes розповів керівник напряму райд-хейлінгу Bolt в Україні Сергій Павлик.

За оцінкою Bolt, одного з трьох найбільших таксі-сервісів в Україні, від початку повномасштабного російського вторгнення український ринок просів на 10–20%. Падіння пропорційне кількості людей, які виїхали з країни, каже Павлик.

Компанія Uber має намір відновити проєкт Uber Shuttle, від якого відмовилася у 2021 році, повідомив в інтервʼю «Інтерфакс-Україна» керівник міжнародних зв’язків Метью Девлін. За його словами, Shuttle потрібні на сталих маршрутах, які використовують багато людей, і, як правило, ці маршрути сполучають роботу й дім. Наразі в Україні працює 10 різних сервісів Uber, ще один буде запущено найближчим часом – сервіс для подорожей Uber Travel.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні