Категорія
Новини
Дата

Угорщина блокуватиме €6,5 млрд з фонду ЄС для України через заборону на транзит нафти «Лукойлу» – Сіярто

1 хв читання

Угорщина блокуватиме виплату Україні €6,5 млрд з Європейського фонду миру, доки Київ не дозволить російському «Лукойлу» транзит нафти трубопроводом «Дружба» до Угорщини. Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто в інтервʼю телеканалу ATV News.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Угорщина та Словаччина купують відповідно 33% та 40-45% сирої нафти у російського «Лукойлу» транзитом через Україну, зазначив Сіярто. 
  • «Зараз стане зрозуміло, чи здатна Єврокомісія представляти європейські інтереси, інтереси європейських країн, особливо в такому критичному питанні, яким є безпека енергопостачання», – наголосив угорський міністр.
  • Поки Україна не зніме заборону, слід забути про виплату €6,5 млрд з Європейського фонду миру, сказав Сіярто. 
  • «Ми не можемо кинутися до іншого постачальника, тому що українці вважають, що ми повинні купувати у них, коли їм зручно. Що, коли завтра вони знову зроблять те саме з іншою компанією?» – зазначив він.

Контекст

Інформацію про нібито припинення транзиту в Угорщину опублікувало 17 липня видання Bloomberg з посиланням на заяву угорського міністра закордонних справ Петера Сіярто в кулуарах засідання ООН у Нью-Йорку після того, як той зустрівся з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим. Причиною назвали посилення українських санкцій проти «Лукойла».

18 липня про зупинку транзиту від «Лукойла» заявила й Словаччина. 22 липня премʼєр-міністр Словаччини Роберт Фіцо пригрозив заблокувати постачання дизельного пального в Україну, якщо Київ «продовжить блокувати транзит російської нафти нафтопроводом «Дружба».

Разом з тим 18 липня пресслужба «Укртранснафти» у відповіді на запит Forbes повідомила, що транзит нафти до ЄС через територію України здійснюється у плановому режимі.

Посилення санкцій проти російського «Лукойла» в червні не вплинуло на обсяги транзиту нафти через Україну, заявив голова «Нафтогазу» Олексій Чернишов на Zoom-зустрічі з інвесторами 22 липня. 

Напередодні Угорщина і Словаччина ініціювали скликання комітету з питань торговельної політики у Єврокомісії, щоб обговорити зупинку транзиту нафти російського «Лукойлу» через Україну, повідомив речник Єврокомісії Олоф Гілл.

Угорщина, Словаччина та Чехія отримали виняток з європейського ембарго на нафту з РФ і продовжували імпортувати її нафтопроводом «Дружба». Сумарно ці країни закуповують по трубі 1,1 млн т російської нафти щомісяця, або приблизно 250 000 барелів на добу. З цих обсягів по 450 000 т на місяць отримують Угорщина і Словаччина, а решта – близько 200 000 т – надходить до Чехії. На «Лукойл» припадає більш ніж третина прокачування «Дружбою».

Раніше Сіярто заявляв, що Угорщина блокуватиме €6,5 млрд з Європейського фонду миру для України, доки в «цій країні не припиниться дискримінація угорських комерційних компаній».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд