Категорія
Новини
Дата

Угорщина не зніме односторонню заборону на імпорт агропродукції з України. Мінсільгосп країни підтримав блокаду кордону

Угорщина не зніме односторонню заборону на імпорт українських агротоварів, доки не будуть запроваджені обмеження на рівні Європейського Союзу. Про це заявив міністр сільського господарства Іштван Надь в ефірі радіо Кошута, пише «Інтерфакс-Україна». Міністр також підтримав блокаду українського кордону 9 лютого.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Надь вважає, що сільське господарство і продовольча самозабезпеченість Європи нині перебувають під загрозою. За його словами, європейське сільське господарство ніколи не було настільки «просякнуте зеленими ідеологіями», а фермери не отримують захисту для сільгосппродукції, що надходить із третіх країн, зокрема з України.
  • Угорщина не може допустити, щоб українське зерно й надалі пропускали до Євросоюзу в необмежених кількостях, оскільки «не можна ігнорувати інтереси східноєвропейських і прикордонних країн», заявив угорський міністр.
  • Надь висловив задоволення, що Угорщина змогла знайти партнерів із закриття кордонів для українського зерна в межах роботи Вишеградської четвірки (V4, політико-економічний союз Угорщини, Чехії, Румунії, Болгарії).
  • «Співпраця V4, доповнена Румунією і Болгарією, наразі успішна», – заявив він.
  • Надь підтримав майбутню блокаду українського кордону в Захоні угорськими фермерами 9 лютого.

Контекст

Міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини просять Єврокомісію «захистити європейських фермерів» від українського аграрного експорту та запровадити мито на зернові й олійні з України, повідомив 15 січня міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь.

17 січня стало відомо, що ЄК відхилила пропозицію Польщі щодо відновлення мита на експорт агропродукції з України. Польський міністр сільського господарства Чеслав Секерський зазначив, що наразі обговорюються й інші ідеї, наприклад, ліцензування продуктів, які надходять до Польщі.

19 січня мінсільгосп Польщі заявив про продовження дії заборони на імпорт зерна з України. Заступник міністра сільського господарства Польщі Стефан Краєвський заявив, що ембарго зберігатиметься, «доки ми не знайдемо інших рішень».

Водночас Україна змінила правила експорту сільгосппродукції до п’яти країн ЄС. Уряд ухвалив постанову, щоб запобігти зловживанням. 

Зокрема, підприємство може бути виключене з переліку верифікованих суб’єктів агропромислового комплексу, якщо від Болгарії, Румунії, Словаччини, Угорщини чи Польщі надійде інформація, що продукція, завантажена для транзиту через ці країни, насправді залишилася в одній із цих країн.

Повторно подати заяву на включення до переліку верифікованих суб’єктів можна не раніше, ніж через шість місяців після виключення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні