Польща не зніматиме заборону на імпорт українського зерна до розробки ЄС механізму захисту ринку – Мінсільгосп /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Польща не зніматиме заборону на імпорт українського зерна до розробки ЄС механізму захисту ринку – Мінсільгосп

Shutterstock

Міністерство сільського господарства та розвитку села Польщі заявило про продовження дії заборони на імпорт зерна з України, сказано у заяві відомства у відповідь на повідомлення польських ЗМІ про начебто надходження українського зерна на польський ринок.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Міністерство сільського господарства та розвитку села повідомляє, що заборона на імпорт зерна з України продовжує діяти. Вона збережеться доти, доки в рамках ЄС не будуть розроблені відповідні механізми, які забезпечать захист нашого ринку», – йдеться в заяві.
  • За даними Polskieradio24, заступник міністерства сільського господарства Польщі Стефан Краєвський заявив, що ембарго зберігатиметься, «поки ми не знайдемо інших рішень». 
  • Він наголосив, що брав участь у місії міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського та зустрівся із заступником міністра сільського господарства України Маркіяном Дмитрасевичем.
  • «Зʼявилося таке рішення, як ліцензування транспорту і транзиту. Якби продукт ішов до Польщі, українська сторона мала б повідомити про це польським службам, і вони вирішували б, що і в якій кількості, на яку суму і кому він має йти», – повідомив польський урядовець.
  • Відповідаючи на запитання щодо можливості урядом публікувати структуровані списки компаній-імпортерів зерна з України, як це робив попередній уряд у листопаді, й зазначати кількість імпортованого зерна окремими компаніями, він заявив, що ідею буде реалізовано. «Ми над цим працюємо, і сподіваюся, що найближчим часом зможемо надати такий список», – сказав Краєвський.

Контекст

15 вересня минулого року Єврокомісія оголосила, що не продовжуватиме обмеження на імпорт сільгосппродукції з України після 15 вересня.

Виконавчий орган ЄС проаналізував вплив обмежень експорту чотирьох категорій сільгосппродукції на ринок ЄС і дійшов висновку, що вони посприяли виправленню цінових стрибків на ринках пʼяти держав – членів ЄС, які вимагали заборони. Водночас в Єврокомісії зазначили, що Україна погодилася запровадити будь-які правові заходи, наприклад систему ліцензування експорту – протягом 30 днів, щоб уникнути сплеску цін на зерно.

Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження на імпорт українського зерна.

Раніше польський міністр сільського господарства Чеслав Секерський заявляв, що ембарго на експорт українських товарів до Польщі безстрокове. Водночас Європейська комісія вже направила Польщі листа з вимогою скасувати безстрокове ембарго на імпорт сільськогосподарських товарів з України.

15 січня міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини знову попросили Єврокомісію «захистити європейських фермерів» від українського аграрного експорту та запровадити мито на зернові та олійні з України. Вказані країни поінформували Брюссель про зміни в динаміці українського експорту до ЄС. Зазначається, що фермери «в прифронтових країнах» зазнали значних збитків, тому їм треба «допомогти впоратися з ринковими перебоями, спричиненими українською сільськогосподарською продукцією».

Очікувалось, що 16 січня Єврокомісія запропонує продовжити до червня 2025 року припинення дії тарифів та квот на імпорт української продукції.

17 січня стало відомо, що ЄК відхилила пропозицію Польщі щодо відновлення мита на експорт агропродукції з України. Секерський заявив, що наразі обговорюються й інші ідеї – наприклад, ліцензування продуктів, які надходять до Польщі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні