ЄС відхилив ініціативу Польщі про повернення мита на експорт агропродукції з України /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

ЄС відхилив ініціативу Польщі про повернення мита на експорт агропродукції з України

Shutterstock

Європейська комісія відхилила пропозицію Польщі щодо відновлення мита на експорт агропродукції з України, пише Business Insider із посиланням на польського міністра сільського господарства Чеслава Секерського. Він зазначав, що наразі обговорюються й інші ідеї – наприклад, ліцензування продуктів, які надходять до Польщі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Секерський заявив, що відкриття європейського ринку для сільгосппродукції з України «може у майбутньому повністю дестабілізувати не лише внутрішній ринок, а й європейський ринок».
  • Міністр підтверджує, що незважаючи на це ЄК готує проєкт ухвали, що продовжує безмитну торгівлю з Україною до червня 2025 року.
  • Таким чином, Брюссель відкинув пропозиції країн, які закликали повернути мита. І, за словами міністра, таких країн стає дедалі більше, йдеться про Францію, Австрію, а також Німеччину та загрози ринкам зерна, птиці, фруктів та цукру.
  • «Ці країни кажуть, серед іншого, про необхідність відновлення тарифних квот, дія яких наразі призупинена за правилами ЄС. Польща підтримує ці вимоги, ми звернулися до Європейської комісії з проханням відновити тарифні квоти на деякі чутливі товари, але це було відхилено», – сказав міністр.
  • Секерський заявив, що найближчим часом планує переговори з комісаром ЄС з торгівлі Валдісом Домбровскісом про імпорт сільськогосподарських товарів з України, За його словами, польське міністерство хотіло б запровадити механізм, який захистив би польських фермерів. Він пропонуватиме можливість застосування регіональних захисних заходів – якщо ринкова проблема торкнеться не всієї ЄС, а однієї держави-члена чи регіону.
  • Міністр нагадав про механізм ліцензування експорту сільгосппродукції до Польщі, який був запропонований українською стороною. На його думку, таке рішення, «за відповідної підтримки з боку Єврокомісії», могло б бути прийнятним.
  • В умовах надлишкового експорту зерна з України Польща також розраховує на активнішу позицію Єврокомісії та підтримку розвитку портової та залізничної інфраструктури коштами з бюджету ЄС.

Контекст

15 вересня минулого року Єврокомісія оголосила, що не продовжуватиме обмеження на імпорт сільгосппродукції з України після 15 вересня.

Виконавчий орган ЄС проаналізував вплив обмежень експорту чотирьох категорій сільгосппродукції на ринок ЄС і дійшов висновку, що вони посприяли виправленню цінових стрибків на ринках пʼяти держав – членів ЄС, які вимагали заборони. Водночас в Єврокомісії зазначили, що Україна погодилася запровадити будь-які правові заходи – наприклад, систему ліцензування експорту – протягом 30 днів, щоб уникнути сплеску цін на зерно.

Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження на імпорт українського зерна.

Раніше Секерський заявляв, що ембарго на експорт українських товарів до Польщі безстрокове. Водночас Європейська комісіяя вже направила Польщі листа із вимогою скасувати безстрокове ембарго на імпорт сільськогосподарських товарів з України.

15 січня міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини знову попросили Єврокомісію «захистити європейських фермерів» від українського аграрного експорту та запровадити мито на зернові та олійні з України. Вказані країни поінформували Брюссель про зміни в динаміці українського експорту до ЄС. Зазначається, фермери «в прифронтових країнах» зазнали значних збитків, тому їм треба «допомогти впоратися з ринковими перебоями, спричиненими українською сільськогосподарською продукцією».

Очікувалось, що 16 січня Єврокомісія запропонує продовжити до червня 2025 року припинення дії тарифів та квот на імпорт української продукції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні