Категорія
Новини
Дата

Уряд змінив правила експорту сільгосппродукції до п’яти країн ЄС. За порушення підприємців позбавлятимуть верифікації

Українських підприємців на шість місяців позбавлятимуть верифікації за порушення правил експорту агропродукції до Болгарії, Румунії, Словаччини, Угорщини та Польщі, повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський під час онлайн-зустрічі з міністром сільського господарства та продовольства Болгарії Кирилом Ватєвим.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Сольського, уряд ухвалив постанову, згідно з якою вдосконалюються правила експорту окремих видів сільськогосподарської продукції, щоб запобігти зловживанням. 
  • Зокрема, підприємство може бути виключене з переліку верифікованих суб’єктів агропромислового комплексу, якщо від Болгарії, Румунії, Словаччини, Угорщини чи Польщі надійде інформація, що продукція, завантажена для транзиту через ці країни, насправді залишилася в одній із цих країн.
  • Повторно подати заяву на включення до переліку верифікованих суб’єктів можна не раніше, ніж через шість місяців після виключення.
  • Болгарський міністр Ватєв підтримав рішення українського уряду, зазначивши що воно сприятиме ефективній співпраці між країнами. 

Контекст

15 вересня минулого року Єврокомісія оголосила, що не продовжуватиме обмеження на імпорт сільгосппродукції з України після 15 вересня.

Виконавчий орган ЄС проаналізував вплив обмежень експорту чотирьох категорій сільгосппродукції на ринок ЄС і дійшов висновку, що вони посприяли виправленню цінових стрибків на ринках пʼяти держав – членів ЄС, які вимагали заборони. Водночас в Єврокомісії зазначили, що Україна погодилася запровадити будь-які правові заходи, наприклад систему ліцензування експорту – протягом 30 днів, щоб уникнути сплеску цін на зерно.

Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження на імпорт українського зерна.

Раніше польський міністр сільського господарства Чеслав Секерський заявляв, що ембарго на експорт українських товарів до Польщі безстрокове. Водночас Європейська комісія вже направила Польщі листа з вимогою скасувати безстрокове ембарго на імпорт сільськогосподарських товарів з України.

15 січня міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини знову попросили Єврокомісію «захистити європейських фермерів» від українського аграрного експорту та запровадити мито на зернові й олійні з України. Вказані країни поінформували Брюссель про зміни в динаміці українського експорту до ЄС. Зазначається, що фермери «у прифронтових країнах» зазнали значних збитків, тому їм треба «допомогти впоратися з ринковими перебоями, спричиненими українською сільськогосподарською продукцією».

17 січня стало відомо, що ЄК відхилила пропозицію Польщі щодо відновлення мита на експорт агропродукції з України. Секерський заявив, що наразі обговорюються й інші ідеї – наприклад, ліцензування продуктів, які надходять до Польщі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні