Категорія
Новини
Дата

Україна домовилася про знижки з Молдовою на транзитні перевезення агропродукції її територією

Молдовська залізниця погодила надання знижки у розмірі 27% до існуючих тарифів на транзитні перевезення української агропродукції своєю територією у напрямку портів Рені, Джурджулешти та Галац, повідомила пресслужба Мінагрополітики у пресрелізі.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Про знижку домовилися під час онлайн-зустрічі міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, міністр сільського господарства та харчової промисловості Республіки Молдова Володимир Боля та очільник молдовської залізниці. На зустрічі також були присутні представники «Укрзалізниці». 
  • Нові тарифні умови діятимуть з 15 липня 2023 року. 
  • Застосування коефіцієнта на знижки до базових тарифів буде здійснюватися за умови дотримання обсягів перевезень усіма експедиторськими організаціями.
  • Для перерахунку тарифу необхідне дотримання однієї з двох умов: виконання встановленого обсягу вантажних перевезень за місяць, середньомісячний обсяг перевезених вантажів за останні три місяці більше або дорівнює встановленому обсягу вантажних перевезень за місяць. 

Контекст

У 2022 році Україна перевалила через Дунайські порти понад 16 млн т вантажів. Це втричі більше, ніж у довоєнний період. 

За даними ДП «Адміністрація морських портів України», у 2022 році перевалка Ізмаїльського порту зросла більш ніж удвічі – до 8,6 млн т, Ренійського порту – впʼятеро, до 6,9 млн т, Усть-Дунайського – у 12,2 раза, до майже 800 000 т. 

Завдяки географічному положенню, близькості до великих портів Болгарії та Румунії і можливості руху суден вздовж Дунаю ці три порти змогли уникнути морської блокади РФ. На кінець травня на них припадало 24% всього експорту країни, за даними Мінагрополітики.

Раніше Україна та Молдова підписали протокол про зміни до міжурядової угоди про діяльність залізничного транспорту. Як заявляли в Мінінфраструктури, це дозволить збільшити пропускну спроможність прикордонних переходів з цією країною. Запроваджується проїзд без зупинки територією України між пунктами пропуску «Фрікацей–Етулія» та «Рені–Джурджюлешть», що сприятиме збільшенню обсягу вантажів, які перевозяться залізницею, пояснили в міністерстві.

У травні Молдова відмовилася обмежувати імпорт і транзит зернових та олійних культур з України, на відміну від інших європейських сусідів. За даними Мінсільгоспу Молдови, обсяг імпорту агропродукції з України є незначним: загалом імпортовано близько 177 т пшениці та 4000 т насіння соняшнику.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні