Категорія
Новини
Дата

Україна збільшить пропускну спроможність прикордонних переходів з Молдовою

Україна та Молдова підписали протокол про зміни до міжурядової угоди про діяльність залізничного транспорту. Це дозволить збільшити пропускну спроможність прикордонних переходів з цією країною, йдеться у повідомленні пресслужби Мінінфраструктури.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Протокол передбачає спрощення контрольних процедур залізничного транзиту вантажів з пунктом відправлення та пунктом призначення Україна або Молдова, або коли пункт відправлення або пункт призначення знаходиться на території третьої держави, наприклад Румунія. 
  • Тобто запроваджується проїзд без зупинки територією України між пунктами пропуску «Фрікацей — Етулія» та «Рені — Джурджюлешть», що сприятиме збільшенню обсягу вантажів, які перевозяться залізницею, пояснили в міністерстві.
  • «Запровадження беззупинкового проїзду між пунктами пропуску «Фрікацей – Етулія» та «Рені – Джуржюлешть» в обох напрямках дозволить нам пришвидшити та наростити обсяги перевезень залізницею», – зазначив віцепремʼєр з відновлення України Олександр Кубраков.
  • Він назвав це важливими змінами для подальшого розвитку всього Дунайського портового кластеру. 

Контекст 

У 2022 році Україна перевалити через Дунайські порти понад 16 млн т вантажів. Це втричі більше, ніж довоєнний період, повідомив Кубраков. 

За даними «Адміністрації морських портів України», у 2022 році перевалка Ізмаїльського порту зросла більш ніж удвічі – до 8,6 млн т, Ренійського порту – впʼятеро, до 6,9 млн т, Усть-Дунайського – у 12,2 разів, до майже 800 000 т. 

Завдяки географічному положенню, близькості до великих портів Болгарії та Румунії і можливості руху суден вздовж Дунаю ці три порти змогли уникнути морської блокади РФ. На кінець травня на них припадало 24% всього експорту країни, за даними Мінагрополітики.

Разом із вантажообігом зросли і фінансові показники портів. Наприклад, дохід Усть-Дунайського порту за основним видом діяльності в січні-вересні становив майже 15 млн грн, а за весь 2021 рік – 3 млн грн, за даними з приватизаційної документації.

З 22 березня було запроваджено спільний контроль в пункті пропуску через українсько-молдовський державний кордон «Басарабяска».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні