Категорія
Новини
Дата

Молдова відмовилася від планів обмежити імпорт зерна з України

Молдова не обмежуватиме імпорт зернових та олійних культур з України. Про це 10 травня повідомив міністр сільського господарства Володимир Боля, пише місцеве видання NewsMaker.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Це рішення дало б нульові результати. Натомість Україна ввела б обмеження на ввезення молдавської продукції, і тоді багато чого було би втрачено», – заявив Боля.
  • За словами міністра, обсяг імпорту агропродукції з України є незначним: загалом імпортовано близько 177 т пшениці та 4000 т насіння соняшника.
  • Боля також прокоментував можливу заборону транзиту зерна з України через Молдову. Міністр наголосив, що Кишинів не розглядає такий захід.

Контекст

Єврокомісія з 2 травня до 5 червня заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини.

5 травня Боля заявив, що Молдова планує запровадити тимчасові обмеження на імпорт зернових та олійних культур з України. Раніше Асоціація фермерів Молдови закликала Мінсільгосп тимчасово обмежити імпорт української сільгосппродукції.

Молдавські фермери вважають, що обмеження імпорту української продукції, запроваджене у деяких країнах ЄС, призведе до зростання цієї продукції у Молдові. Асоціація стверджує, що обвал цін на зерно та олійні культури вже поставив на межу банкрутства тисячі дрібних та середніх фермерів.

У відповідь в уряді України заявили, що готують рішення про заборону імпорту з Молдови. «Ми повідомили Кишиневу: будь-яке обмеження з боку Молдови вважатиметься вкрай недружнім кроком і спричинить невідкладну заборону всього імпорту з Молдови», – сказав заступник міністра економіки – торговий представник України Тарас Качка.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні