Категорія
Новини
Дата

Україна дотримується принципу «єдиного Китаю» у питанні Тайваню – МЗС КНР

1 хв читання

Україна і надалі дотримуватиметься принципу єдиного Китаю у питанні щодо Тайваню. Про це міністерство закордонних справ КНР повідомило після переговорів голови українського МЗС Дмитра Кулеби та його китайського колеги Ван Ї.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • «Українська сторона підтримує позицію Китаю щодо тайванського питання і надалі дотримуватиметься принципу єдиного Китаю», йдеться у повідомленні МЗС КНР.
  • Це формулювання відповідає позиції США. Про невизнання незалежності Тайваню у січні 2024-го заявляв президент Сполучених Штатів Джо Байден. Неодноразово про дотримання принципу «єдиного Китаю» заявляв держсекретар США Ентоні Блінкен.

Контекст

Внаслідок громадянської війни 1927-50 років комуністи встановили свою владу на території континентального Китаю, а уряд Китайської республіки відійшов на острів Тайвань, де зміг встановити демократичну систему.

Комуністичний Китай вважає Тайвань невід’ємною частиною своєї країни: заявляє, що прагне воззʼєднання та не виключає застосування для цього сили. Уряд Тайваню обіцяє оборонятись у випадку нападу.

Байден обіцяв, що США захищатимуть Тайвань у випадку силового сценарію та нападу КНР. Політика Вашингтону базується на законі про відносини з Тайванем 1979 року: відповідно до нього США підтримують політику «єдиного Китаю», але надає тайванській владі засоби для самооборони.

Україна не визнає незалежності Тайваню та не має офіційних дипломатичних відносин з цією країною. Поїздка Кулеби до Гуанчжоу – перший візит українського топпосадовця до Китаю з початку повномасштабної війни. І перший двосторонній візит голови МЗС України до Китаю з 2012 року. Візит відбувається на запрошення Ван Ї та триватиме до 25 липня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд