Категорія
Гроші
Дата

«Росія програє вже 20 років. Час на боці України». Держсекретар США Ентоні Блінкен – про загострення ситуації на фронті, вступ до НАТО та вплив Patriot на економіку

4 хв читання

Ентоні Блінкен /Getty Images

Держсекретар США Ентоні Блінкен у Київському політехнічному інституті ім. Ігоря Сікорського в Києві, 14 травня 2024 року. Фото Getty Images

Держсекретар США Ентоні Блінкен приїхав із дводенним візитом та виступив із промовою в столичному КПІ про війну та майбутнє України. Forbes Ukraine обрав головні тези з виступу держсекретаря

Як створити продукт, який полюблять клієнти? Отримайте цінні поради від співвласника monobank™ – Олега Гороховського. Купуйте квиток на Форум підприємців, який відбудеться 27 червня.

Про російський наступ на півночі Харківщини

Ми зустрічаємося в критичний момент. Путін нарощує черговий наступ у Харківській області та на сході України. Відправляє на війну хвилі солдатів, іранські безпілотники, північнокорейську артилерію, танки, ракети та винищувачі, побудовані з машин і деталей із Китаю.

Затримка у затвердженні останнього пакету допомоги США зробила вас вразливішими до російських атак. Деякі українці можуть ставити собі питання, чи можна розраховувати на те, що США дотримається своїх зобовʼязань. Я приїхав з посланням: ви не самі. Пакет допомоги у розмірі $60 млрд був схвалений у Конгресі з переважною підтримкою обох партій та обох палат. Він демонструє, що ви можете розраховувати на це.

Про швидку допомогу від США і партнерів

У найближчій перспективі США та десятки інших країн швидко нададуть Україні допомогу. Ми допоможемо стримувати атаки Росії, ускладнимо для неї можливість завдати вам удару й збережемо Чорне море відкритим. Значно більше буде доставлено на поле бою найближчими днями.

Інші партнери прискорюють доставлення життєво необхідної військової допомоги. Польща продовжує сприяти передачі майже всієї допомоги та своїх внесків. Чехія очолює програму із закупівлі пів мільйона снарядів. 

Британія нещодавно оголосила про потужний багаторічний пакет військової допомоги. Австралія пообіцяла нову підтримку протиповітряній обороні. За вами стоїть справді глобальна коаліція.

Зеленський, Блінкен /Офіс президента України

Президент Володимир Зеленський у Києві зустрічається з державним секретарем США Ентоні Блінкеном. Фото Офіс президента України

Про НАТО та Вашингтонський саміт

Ми наближаємо Україну до НАТО, а потім і в НАТО. Під час Вашингтонського саміту ми зробимо відчутні кроки для посилення ролі НАТО в розбудові стійких, боєздатних українських Збройних сил, підтримці реформ, кращій інтеграції України в Альянс.

«Міст» України до НАТО буде підкріплений низкою двосторонніх угод у сфері безпеки, які взаємно посилюватимуть одна одну. 32 країни ведуть переговори з Україною щодо цих угод, девʼять із них уже завершено. США теж підпишуть 10-річну угоду, підтримуватимуть оборону і безпеку України в широкому спектрі – від військово-повітряних сил до ППО, від безпілотників до розмінування.

Посилення інтеграції України з НАТО і підтримка з боку НАТО, зростаюча мережа угод про безпеку з окремими країнами, успішний ВПК – все це гарантує: як тільки умови будуть виконані і союзники погодяться, запрошення і вступ України до Альянсу буде швидким і безперешкодним.

Про вплив Patriot на економіку

Попри війну та обстріли, у 2023 році ВВП України зріс на 5%, приватні інвестиції збільшилися на 17%, державні доходи зросли на 25%. У 2023 році в Україні було зареєстровано 37 000 нових підприємств – більше, ніж за рік до російського вторгнення. За останні шість місяців українські металургійні заводи подвоїли обсяги виробництва.

Економічна динаміка залежить від нашої здатності забезпечити безпеку. Patriot та інші сучасні засоби ППО не просто захищають солдатів і рятують життя цивільного населення. Ми працюємо із союзниками і партнерами над тим, щоб якнайшвидше закупити більше засобів ППО.

Про мобілізацію

Закон про мобілізацію був важким, але необхідним рішенням. Потрібен відпочинок захисникам, які тримають оборону понад два роки. Це також надасть армії України додаткові війська для боротьби з більшими силами окупантів.

Ентоні Блінкен /Getty Images

Держсекретар США Ентоні Блінкен та пані посол США в Україні Бріджит Брінк гуляють Майданом Незалежності в Києві, 14 травня 2024 року. Фото Getty Images

Про приватний бізнес і економічні реформи

Попри всі ресурси, які уряди інвестуватимуть в Україну, економічні перетворення, зрештою, рухатимуться приватним сектором.

Завдяки страхуванню військових ризиків через Чорне море експортується більше зерна, ніж до війни. Ми працюємо з провайдерами, щоб поширити страхування воєнних ризиків на інші сфери, такі як автомобільні та залізничні перевезення. Ми залучаємо уряд США, щоб взяти на себе частину ризиків. Девʼять із десяти американських компаній в Україні працюють на тому ж рівні або з більшою потужністю, ніж до повного вторгнення Путіна.

Найпотужніший важіль для залучення більшої кількості компаній та інвестицій в Україну лежить у ваших руках і полягає в реформах. Запитайте будь-яку компанію в США, Європі, Азії, що вони хочуть, коли розглядають можливість ведення бізнесу в Україні.

Ви почуєте майже одне й те саме: сильне й передбачуване регуляторне середовище, відкрита й чесна конкуренція, прозорість, верховенство права, ефективні антикорупційні заходи.

Про боротьбу з корупцією

Ви маєте викорінити корупцію раз і назавжди. Перемога на полі бою дозволить Україні не стати частиною Росії. Перемога у війні з корупцією не дасть Україні стати схожою на Росію.

Безпека України підривається, якщо ресурси, призначені для армії, розкрадаються. Економічний потенціал України буде підірваний, якщо інвестори та інноватори не зможуть розраховувати на рівні умови. Демократія послаблюється, якщо громадяни перестануть вірити в те, що можуть притягнути уряд до відповідальності і виправити недоліки системи.

Путін прагнув зробити корупцію в Україні зброєю. Він знає, наскільки потужною може бути корупція: сіяти розбрат і недовіру. Він відточував цю тактику у себе вдома майже 25 років.

У вас є результати. Україна – одна з небагатьох країн, чий індекс у рейтингу Transparency International зростає. Але попереду багато роботи. Вісім із 10 українців все ще вважають, що існує один набір законів для еліт, а інший – для решти.

Про можливість виборів в Україні

Як тільки українці погодяться, що умови дозволяють, а всі українці, включно з тими, хто був переміщений внаслідок російської агресії, зможуть реалізувати своє право голосу.

На кого грає час

Ми іноді чуємо, що час грає на боці Путіна. Що Росія має більше населення. Що Путін готовий кинути в «м’ясорубку» більше росіян та ресурсів на підкорення України. Що Росія не може програти.

Насправді Росія програє битву за контроль над долею України вже 20 років. І Путін помиляється. Час на боці України.

З кожним місяцем наша спільна робота наближає Україну до членства в ЄС та НАТО. Україна підписує більше двосторонніх угод у сфері безпеки, нарощує ОПК, виробляє все більш сучасне озброєння, зміцнює економіку.

Поки триває війна, Росія повертається в минуле. Україна ж рухається вперед. Тому впевнений, що Україна продовжить рухатися цим шляхом і врешті-решт досягне успіху.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні