Категорія
Новини
Дата

«Уникнути конкуренції мирних планів». Кулеба розкрив мету свого візиту до Китаю

1 хв читання

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прибув до Китаю на переговори з Ван Ї – головою МЗС КНР. У центрі переговорів буде питання миру, повідомив Кулеба в Instagram.

Китай є одним з ключових економічних партнерів Росії та просуває альтернативний до українського мирний план, який передбачає замороження конфлікту по лінії фронту.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • «Попереду розлогі, детальні, предметні переговори з китайським колегою Ван Ї щодо шляхів до справедливого миру, – написав Кулеба. – Маємо уникнути конкуренції мирних планів. Дуже важливо, що Київ і Пекін ведуть прямий діалог та обмін позиціями».
  • Також плануємо обговорити двосторонні відносини, додав Кулеба. «Переконаний, після того, як Україна почала переговори про вступ до Євросоюзу, Китаю варто поглянути на відносини з нашою державою крізь призму своїх стратегічних відносин з Європою», – пояснив він.

Контекст

Поїздка Кулеби – перший візит українського топпосадовця до Китаю з початку повномасштабної війни. І перший двосторонній візит голови МЗС України до Китаю з 2012 року.

Візит відбувається на запрошення Ван Ї та триватиме з 23 по 25 липня. У МЗС анонсували, що головною темою стане пошук шляхів припинення російської агресії й можливої ролі Китаю у досягненні сталого і справедливого миру.

15 червня Україна провела саміт миру у Швейцарії за трьома з 10 пунктів формули миру президента Володимира Зеленського. Зеленський розраховує на проведення другого мирного саміту у листопаді й на участь у ньому Росії.

Китай не брав участі у першому мирному саміті, попри запрошення України. Натомість наприкінці травня разом із Бразилією представив власний план із шести пунктів. Він містить заклики до деескалації та переговорів, але не має конкретних пропозицій, як і не вимагає деокупації українських територій.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд