Шмигаль Боррель
Категорія
Новини
Дата

Україна хоче закріпити безмитну торгівлю в угоді про асоціацію з ЄС

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль та високий представник ЄС Жозеп Боррель / пресслужба уряду

Україна хоче, щоб режим торгівлі з Європейським Союзом, який передбачає повне скасуванням мит, був закріплений в угоді про асоціацію, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час брифінгу за підсумками зустрічі з високим представником ЄС Жозепом Боррелем.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Шмигаль привітав рішення Єврокомісії продовжити до червня 2025 року повне скасування мит на українську продукцію. За його словами, разом з угодою про асоціацію це рішення забезпечить Україні так званий «економічний безвіз».
  • «Ми не лише очікуємо швидкого схвалення цієї ініціативи всіма інституціями ЄС, але й вважаємо важливим закріпити такий – повністю вільний – режим торгівлі в самій угоді про асоціацію», – підкреслив очільник уряду, додавши, що це один із головних напрямків роботи цього року в торговельних відносинах з Європейським Союзом.
  • Також він додав, що для України вкрай важливо продовжити дію Угоди з ЄС про вантажні перевезення автомобільним транспортом.
  • Зі свого боку Боррель підкреслив, що Україна залишається найвищим пріоритетом для Євросоюзу. 
  • Сторони домовилися провести наступне засідання Ради асоціації Україна – ЄС у березні цього року.

Контекст

ЄС запровадив пільговий режим для України з 4 червня 2022 року, його продовжили і в 2023 році. Через протести фермерів Брюссель минулого року тимчасово обмежував постачання з України деяких видів агропродукції. Окремі країни, зокрема Польща, Словаччина та Угорщина, оголосили про односторонні обмеження на імпорт українського зерна. 

15 січня міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини знову попросили Єврокомісію «захистити європейських фермерів» від українського аграрного експорту та запровадити мито на зернові та олійні з України. Вказані країни поінформували Брюссель про зміни в динаміці українського експорту до ЄС. Відзначено, що фермери «в прифронтових країнах» зазнали значних збитків, тому їм треба «допомогти впоратися з ринковими перебоями, спричиненими українською сільськогосподарською продукцією».

У 2023 році частка агропродукції в загальному експорті України збільшилася до 62% у порівнянні з 53% за попередній рік, ставши максимальною за часи незалежності. Водночас експортна виручка зменшилась у розрізі всіх основних географічних регіонів збуту.

31 січня Єврокомісія запропонувала продовжити призупинення ввізних мит і квот на український експорт ще на рік, але посилити захист сільськогосподарської продукції країн ЄС. Брюссель хоче забезпечити плавний перехід до нових торговельних заходів до моменту закінчення терміну їх режиму – 5 червня 2024 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні