Єврокомісія пропонує продовжити безмитну торгівлю з Україною, посиливши захист для виробників ЄС /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія пропонує продовжити безмитну торгівлю з Україною, посиливши захист для виробників ЄС

Shutterstock

Єврокомісія запропонувала продовжити призупинення ввізних мит і квот на український експорт ще на рік, але посилити захист сільськогосподарської продукції країн ЄС. Про це йдеться у повідомленні виконавчого органу ЄС.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Автономні торговельні заходи, які діють з червня 2022 року, допомагають помʼякшити ситуацію, в якій опинилися українські виробники та експортери внаслідок війни, зазначається у повідомленні.
  • Єврокомісія пояснила, що хоча основною метою цих заходів є підтримка України, вони також враховують підтримку фермерів країн ЄС. 
  • З огляду на значне збільшення імпорту деяких сільгосппродукції з України до ЄС у 2022 та 2023 роках, оновлені торговельні заходи містять посилений захисний механізм. 
  • «Це гарантує, що у разі значних перебоїв на ринку ЄС або на ринках однієї чи кількох країн-членів ЄС можуть бути вжиті швидкі коригувальні заходи», – йдеться у комюніке. 
  • Для найбільш чутливих продуктів – мʼяса птиці, яєць та цукру – передбачено «екстрене гальмо», яке стабілізує імпорт на рівні середніх обсягів імпорту у 2022 та 2023 роках.
  • Як пояснила ЄК, якщо імпорт цих продуктів перевищуватиме зазначені обсяги, тарифи повернуть, щоб імпорт не перевищував обсяги попередніх років.
  • Пропозиції будуть розглянуті Європарламентом та Радою ЄС. Брюссель хоче забезпечити плавний перехід до нових торговельних заходів до моменту закінчення терміну їх режиму – 5 червня 2024 року.

Контекст

ЄС запровадив пільговий режим для України з 4 червня 2022 року, його продовжили і у 2023 році. Через протести фермерів Брюссель минулого року тимчасово обмежував постачання з України деяких видів агропродукції. Окремі країни, зокрема Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження на імпорт українського зерна. 

15 січня міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини знову попросили Єврокомісію «захистити європейських фермерів» від українського аграрного експорту та запровадити мито на зернові та олійні з України. Вказані країни поінформували Брюссель про зміни в динаміці українського експорту до ЄС. Зазначається, фермери «в прифронтових країнах» зазнали значних збитків, тому їм треба «допомогти впоратися з ринковими перебоями, спричиненими українською сільськогосподарською продукцією».

У 2023 році частка агропродукції в загальному експорті України збільшилася до 62% у порівнянні з 53% за попередній рік, ставши максимальною за часи незалежності. Водночас експортна виручка зменшилась у розрізі всіх основних географічних регіонів збуту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні