Категорія
Новини
Дата

Виручка падає. Україна з початку року продала агропродукції на $19,6 млрд

У січні–листопаді 2023 року Україна продала на зовнішніх ринках агропродукції на $19,6 млрд, що на 7% менше, ніж за відповідний період минулого року. Про це повідомив заступник директора ННЦ «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов з посиланням на дані митниці. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Попри скорочення експорту агропродукція з часткою 60% зберігає домінуючі позиції в загальному експорті.
  • Основа агроекспорту України – зернові та олійні культури, олія, залишки харчової промисловості, м’ясо і субпродукти, на які припадає 87% його вартості.
  • Водночас імпорт продовольства з початку року перевищив $6,2 млрд, що на 16% вище за минулорічні показники. 
  • Товарна структура імпорту також залишається незмінною. Найбільші витрати здійснюються на закупівлю за кордоном риби і морепродуктів, плодово-ягідної продукції, алкогольних і безалкогольних напоїв.
  • Пугачов констатував збільшення викликів перед українськими експортерами. Крім війни та її негативних наслідків, додались заборони та обмеження на ввезення окремих видів продукції з України, які досі продовжуються з боку Польщі, Угорщини та Словаччини, зазначив він. 
  • Загалом за прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, у 2023 році українький агроекспорт очікується на рівні показників минулого року. Однак, якщо нинішня ситуація не покращиться, у 2024 році навіть зберегти існуючі його обсяги стане об’єктивно складніше, підсумував Пугачов.

Контекст

Експорт зернових і зернобобових у листопаді 2023 року склав 3,86 млн т, що на 17% менше аналогічного місяця минулого сезону (4,67 млн т), свідчать дані Держмитслужби. Водночас експорт у листопаді був максимальним за останні пʼять місяців, звернув увагу економіст Олексій Блінов.

За його оцінками, у разі збереження щомісячних темпів експорту зерна в діапазоні 3,5-4 млн т, Україна зможе повністю використати цьогорічний експортний потенціал. Блінов вважає, що наростити експорт зернових допомогла робота морського коридору. 

У 2023 році рослинництво в Україні залишається збитковим попри поліпшення прогнозу з врожайності, свідчать дані Мінагрополітики. Вартість логістики зростала, а закупівельні ціни знижувались. Найбільших збитків зазнали малі фермерські та прифронтові господарства.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні