Категорія
Новини
Дата

Україна має отримати від союзників €100 млрд допомоги у 2023 році – міністр оборони Естонії

Західні союзники України мають у 2023 році загалом надати €100 млрд військової та супутньої допомоги. Про це заявив міністр оборони Естонії Ханно Певкур у Брюсселі перед зустріччю міністрів оборони НАТО у вівторок, пише ЄП.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Ми намагаємося допомогти Україні, виділивши спільно приблизно €100 млрд цього року. Це має бути нашою метою, бо зараз це число менше», – сказав Певкур. 
  • Він пояснив, що коли брати частку Естонії, то це лише одна п’ята ВВП, бо Естонія вже надала приблизно €400 млн (військової допомоги), що становить 1,1% естонського ВВП.
  • «Якщо взяти всі країни Контактної групи з питань оборони України… наш спільний ВВП – близько €50 трлн, а може, навіть більше. І якщо взяти 1% цієї суми, це буде десь €500 млрд», – додав Певкур. 
  • Він наголосив, що закликатиме колег на зустрічі збільшити військову допомогу Україні. За словами очільника естонського Міноборони, він виступає за активніше впровадження спільних закупівель зброї на рівні ЄС.

Контекст

За даними WP, адміністрація президента США Джо Байдена працює з Конгресом над схваленням ще $10 млрд прямої бюджетної допомоги Києву. Очікується, що про черговий пакет військової допомоги буде оголошено наступного тижня. 

Станом на кінець січня США виділили на допомогу Україні понад $27,4 млрд із початку роботи нинішньої адміністрації президента США. 

Також зазначається, що американські чиновники повідомили українській владі, що настав вирішальний момент, щоб змінити траєкторію війни та досягти значних успіхів на полі бою.

В адміністрації Байдена вважають, що критичний момент настане вже цієї весни, коли, як очікується, Росія розпочне наступ, а Україна – контрнаступ, намагаючись повернути втрачені території.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні