Категорія
Новини
Дата

Адміністрація Байдена попередила Україну про вирішальний момент у війні й переконує Конгрес виділити $10 млрд – WP

У США розглядають схвалення додаткового пакету військової допомоги Україні на $10 млрд і попереджають про критичний характер наступних кількох місяців у війні, пише The Washington Post

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Адміністрація президента США Джо Байдена працює з Конгресом над схваленням ще $10 млрд прямої бюджетної допомоги Києву, пише видання.
  • Очікується, що про черговий пакет військової допомоги буде оголошено наступного тижня. Водночас буде повідомлення про введення додаткових санкцій проти Росії.
  • Також газета пише, що низка американських чиновників, які відвідали Україну останнім часом, заявили Києву, що, попри обіцянки підтримувати Україну «стільки, скільки потрібно», Вашингтон розраховує на більш ефективне використання вже наданої допомоги.
  • «Ми продовжуватимемо намагання донести їм (українській владі), що ми не можемо робити все і вся вічно», – сказав один високопосадовець адміністрації. Він додав, що адміністрація впевнена, що наразі буде важко добиватися від Конгресу того ж рівня військової та економічної допомоги Києву.
  • Також зазначається, що американські чиновники повідомили українській владі, що настав вирішальний момент, щоб змінити траєкторію війни та досягти значних успіхів на полі бою.
  • В адміністрації Байдена вважають, що критичний момент настане вже цієї весни, коли, як очікується, Росія розпочне наступ, а Україна – контрнаступ, намагаючись повернути втрачені території.
  • Про це Києву прямо повідомили високопосадовці Байдена, зокрема заступник радника з нацбезпеки Джон Файнер, заступник держсекретаря Венді Шерман і заступник міністра оборони Колін Каль, які відвідали Україну минулого місяця.
  • Директор ЦРУ Вільям Бернс прибув до України за тиждень до них і поінформував президента Володимира Зеленського про свої очікування щодо військових планів Росії найближчими місяцями та наголосив на невідкладності моменту.

Контекст

На початку лютого повідомлялося, що США готують новий пакет військової допомоги Україні на $2,2 млрд. До пакету увійдуть, зокрема, ракети більшої дальності, йдеться про ракети GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb) виробництва компаній Boeing та Saab Group. Їх дальність становить 150 км. Ракети GLSDB можна запускати з установок HIMARS.

Станом на кінець січня США виділили на допомогу Україні понад $27,4 млрд із початку роботи нинішньої адміністрації президента США. 

Напередодні генсек НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що новий великий російський наступ в Україні вже почався.

«Ми не бачимо жодних ознак того, що Путін готується до миру […] Ми бачимо, що президент Путін і Росія все ще хочуть контролювати Україну. Ми бачимо, як вони надсилають більше військ, більше зброї», – сказав Столтенберґ.

Раніше у ГУР Міноборони пояснили, в чому особливість нового наступу Росії, який вже триває на Сході України. За даними відомства, головна мета – Донбас. «Інші напрямки можуть бути так само уражені, але мова йде про відволікання сил і засобів», – додали у ГУР.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні