Захист неба, танкова коаліція та «військовий шенген». Резніков озвучив головні питання зустрічі в форматі «Рамштайн» /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Захист неба, танкова коаліція та «військовий шенген». Резніков озвучив головні питання зустрічі в форматі «Рамштайн»

Getty Images

Захист українського неба, у тому числі через залучення авіаційної платформи, розбудова «танкової коаліції», формування запасу міцності за боєприпасами – будуть головними питаннями порядку денного на чергову зустріч у форматі «Рамштайн», повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Маю честь дев’ятий раз очолювати об’єднану команду з представників Міноборони, розвідки, Генерального штабу та наших дипломатів, яка інтенсивно працюватиме з партнерами найближчі дні», – написав він.
  • За словами міністра, головні питання порядку денного: захист українського неба, зокрема й через залучення авіаційної платформи, розбудова «танкової коаліції», формування запасу міцності за боєприпасами, тренінгові програми для українських воїнів, стабільність підтримки – логістика, обслуговування, ремонт, практична реалізація «військового шенгену».

Контекст

2 лютого Рада ЄС затвердила сьомий пакет військової допомоги Україні на €500 млн та виділення €45 млн на навчання українських військовослужбовців. Сьомий пакет доводить спільну військову допомогу ЄС Україні за рахунок Європейського фонду миру до €3,6 млрд.

Нещодавно уряд Німеччини повідомив про постачання Україні танків Leopard 2. Також країна видасть відповідні дозволи на передачу країнам-партнерам, котрі хочуть швидко поставити німецькі танки зі своїх складів в Україну. Також Україна отримає 31 американський танк M1 Abrams, а також супутнє обладнання й техніку для їхнього обслуговування. За даними Spiegel, європейські союзники обговорюють спільну передачу Україні загалом 80 основних бойових танків Leopard 2, щоб сформувати два батальйони по 40 машин.

Окрім цього на Заході вже проходять внутрішні дебати про постачання Україні реактивних винищувачів, їх ініційовано українськими офіційними особами за підтримки країн Балтії. 

Премʼєр-міністр Італії Джорджа Мелоні підтвердила надання Україні систем SAMP-T разом із Францією, пише ANSA. За її словами, про це буде оголошено найближчим часом. Зеленський на зустрічі з канцлером Німеччини Олафом Шольцом та президентом Франції Еммануелем Макроном підтвердив потребу у важкому озброєнні та бойових літаках, пише Bild. Премʼєр Ріші Сунак попросив міністра оборони Бена Воллеса оцінити, які літаки Велика Британія потенційно може надати Україні, повідомляє Даунінг-стріт, пише The Guardian

Водночас Швейцарія 10 лютого відхилила запит Іспанії на реекспорт швейцарських зенітних установок в Україну, пише Reuters. Перед цим країна не дозволила відправку швейцарської техніки і боєприпасів Данії та Німеччині.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні