Категорія
Новини
Дата

Вільні тарифи на електроенергію для населення та незалежний регулятор. Керівник Енергоспівтовариства назвав умови вступу до ЄС

Одна із ключових передумов вступу України до Європейського Союзу – незалежний регулятор на енергетичному ринку. Про це сказав директор секретаріату Енергетичного співтовариства Артур Лорковські в інтервʼю Forbes Ukraine.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Україна не зможе приєднатися до Європейського Союзу без незалежного регулятора на енергетичному ринку», – наголосив Лорковські.
  • Секретаріат Енергетичного Співтовариства рекомендував змінити Конституцію України, закони та інші норми, щоб посилити незалежність НКРЕКП.
  • «Потрібно, щоб члени регулятора розвивалися разом з інституцією і відчували себе захищеними від спроб вплинути на їхні рішення», – сказав Лорковські.
  • За його словами, в Україні державні енергетичні компанії представлені понад міру, саме тому потрібна «Китайська стіна» між владою і регулятором.
  • «Ми у Секретаріаті Енергетичного Співтовариства не аналізуємо відносини між Офісом президента і урядом України, для нас це не має значення, – сказав він. – Наша мета – регулятор, незалежний від будь-яких впливів ззовні».

Контекст

У липні 2023-го президент Володимир Зеленський не дав НКРЕКП підвищити тарифи на воду на 32%. Нацрегулятор підвищив тарифи на воду для 33 водоканалів, але за шість днів скасував їх. Причина – публічна критика з боку президента. «Ганебне рішення. Непрофесійне. Не погоджене з урядом», – заявив Зеленський у відеозверненні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні