Лінії електропередачі /Shutterstock
Категорія
Гроші
Дата

Вузол на 60 млрд гривень. Хто кому винен на енергоринку? Пояснюємо на одній картинці

Енергокомпанії заборгували одна одній мільярди гривень. «Енергоатом» почав погашати борги тільки у вересні 2023-го. Фото Shutterstock

Цьогоріч боргова лавина накрила компанії, які забезпечують низькі тарифи на електроенергію для населення. Державний «Енергоатом», ключовий елемент цього процесу, почав повертати мільярдні борги тільки у вересні 2023-го. Але за підсумком року він усе одно залишиться винен партнерам 17 млрд грн. Це лише частина великої боргової кризи, в якій опинилися всі ключові гравці ринку: «Укренерго», «Енергоатом», ДТЕК, обленерго і «зелені». У чому її причини і як вона влаштована?

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Енергокомпанії, обленерго та споживачі заборгували «Укренерго» понад 60 млрд грн, сама ж «Укренерго» завинила ринку понад 50 млрд грн, розповів керівник компанії Володимир Кудрицький в ефірі «Business Breakfast з Володимиром Федоріним» 27 вересня.

Через вал боргів оператор українських АЕС «Енергоатом» у червні отримав позов на рекордні 32,5 млрд грн від іншої держкомпанії – «Гарантованого покупця». Через дефіцит коштів у системі сонячні та вітроелектростанції відмовляються від зеленого тарифу, а обленерго переводять працівників на чотириденку.

Влітку міністр енергетики Герман Галущенко обіцяв, що рішення влади про підвищення вартості електроенергії дозволить розвʼязати проблему боргів до кінця року. Але вже очевидно, що у 2023-му цього не станеться.

Борги на українському ринку електрики існували і до великої війни.

Проте з березня 2022-го загальна заборгованість почала стрімко зростати. Тільки «зеленим» на вересень 2023-го держава винна 31,7 млрд грн. Як так сталося? Forbes поспілкувався з низкою державних та приватних гравців і розплутав цей клубок.

Хто кому винен на ринку електроенергії.

Ціна низьких тарифів для населення

«Енергоатом» з жовтня 2021 року, за рішенням уряду, субсидує низький тариф для населення: компенсує постачальникам різницю між ринковою ціною на електроенергію і низьким тарифом для населення. Компанія справлялася із завданням, поки росіяни не окупували Запорізьку АЕС у березні 2022-го. Відтоді виторгу «Енергоатома» бракує, сказав керівник компанії Петро Котін на засіданні парламентського енергокомітету.

Виторг «Енергоатома» за 2022 рік – 134 млрд грн, зазначається у системі YouControl. Цьогоріч, за даними «Енергоатома», сума компенсації низьких тарифів для населення буде на рівні 130 млрд грн. Собівартість виробництва електроенергії – 53 млрд грн, повідомила пресслужба «Енергоатома». «Можливостей компанії не вистачає», – пояснюють у пресслужбі.

«Енергоатом» заборгував «Гарантованому покупцеві» – державній компанії, яка перерозподіляє кошти на енергоринку. Своєю чергою, «Гарпок» накопичував борг перед постачальниками електрики населенню. Постачальники поширювали лавину на всіх, із ким співпрацюють: «Укренерго», генерацію, трейдерів, обленерго.

Щоб виправити ситуацію, у травні 2023-го уряд підвищив тарифи для населення на 57–83%. Зі свого боку, нацрегулятор збільшив верхню межу цін для бізнесу на 80%, до 7200 грн/МВт·год. Але борги продовжували накопичуватися.

«Енергоатом» почав розраховуватися за попередні борги з вересня: тоді держкомпанія погасила «Гарпоку» майже 2,1 млрд грн, ще стільки ж – у жовтні. 

Проте до кінця року борг «Енергоатома» залишиться на рівні 17 млрд грн, прогнозує його керівник Котін. Щоб закрити дірку, компанія закликала уряд виділити з бюджету на 2024 рік 34,9 млрд грн, щоб компенсувати компанії витрати на підтримку низьких тарифів для населення.

Натомість гроші для субсидій «Енергоатома» не передбачені ані в бюджеті цього року, ані в бюджеті наступного, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко в коментарі Forbes. «Усі гроші йдуть на війну», – сказав міністр. 

Зелені виробники в мінусі

«Гарантований покупець» завдяки платежам «Енергоатома» восени цього року теж почав покривати борги за компенсацією низьких тарифів для населення, свідчать дані, які надав «Гарпок».

Однак це не єдина роль «Гарпока». Компанія також має виплачувати виробникам відновлюванної електрики зелений тариф. Борги за зеленим тарифом тягнуться з 2019 року. Через війну ситуація погіршилася.

У січні 2022 року борг «Укренерго» перед «Гарпоком» зі сплати зеленого тарифу сягав 13,9 млрд грн. Також борг зростав через окупацію частини Донецької та Луганської областей у 2014–2015 роках. Місцеві водоканали не могли розраховуватися за спожиту електроенергію, але з 2019-го уряд заборонив відключати їх за несплату. Нині борг «Води Донбасу» – 3,7 млрд грн, за даними асоціації «Укрводоканалекологія».

Протягом великої війни заборгованість перед виробниками зеленої електрики збільшилася удвічі, до 31,7 млрд грн, свідчать дані «Гарпока».

«Гарантований покупець» має отримувати гроші на зелений тариф від «Укренерго». Своєю чергою, «Укренерго» накопичує борги близько року.

Звідки «Укренерго» має взяти гроші на компенсацію зеленого тарифу? За словами керівника «Укренерго» Кудрицького, єдине джерело коштів – це тариф на передачу, який мають сплатити постачальники електрики населенню, обленерго, водоканали, шахти. Саме цей тариф іде на виплати зеленого тарифу, пояснив Андрій Герус на засіданні парламентського енергокомітету 5 жовтня.

Щоб запобігти накопиченню боргів, тариф «Укренерго» має бути збільшено, а учасники ринку повинні вчасно сплачувати їх, сказав керівник «Укренерго» Володимир Кудрицький в інтерв’ю «Бізнес Цензору».

Тариф «Укренерго» встановлює НКРЕКП, яка не згодна з тим, що він є збитковим для компанії. Розвʼязання боргової проблеми – у налагодженні «Укренерго» ефективної претензійно-позовної роботи з повернення боргів, а не у тарифі, йдеться у повідомленні регулятора.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні