Категорія
Новини
Дата

Україна може втратити контроль над важливим обʼєктом ГТС. Існує загроза зупинки транзиту газу

1 хв читання

Дії російських окупантів ставлять під загрозу транзит газу через ГВС «Сохранівка» в Луганській області, повідомив Оператор ГТС України. Через цю станцію проходить майже третина транзиту до Європи.

Ключові факти

  • Представники РФ та незаконних збройних формувань на окупованій території втручаються в операційну роботу та технологічні процеси транспортування газу через компресорну станцію (КС) «Новопсков» у Луганській області, заявили в ОГТС.
  • КС «Новопсков» – це важливий обʼєкт для організації транспортування газу споживачам Донецької і Луганської областей. Також через цю станцію проходить майже третина транзиту до Європи з газовимірювальної станції (ГВС) «Сохранівка».
  • ОГТСУ зафіксовано низку дій з боку окупантів, що може спричинити втрату операційного контролю над обладнанням КС. Це призведе до значних ризиків цілісності газотранспортної системи, стабільності режимів транспортування газу в межах транзитного контракту.
  • У разі втрати операційного контролю, ОГТСУ буде змушений зупинити роботу цього об’єкту. Зупинення КС «Новопсков» означає зупинку транзиту через ГВС «Сохранівка», йдеться у повідомленні.
Україна може втратити контроль над важливим обʼєктом ГТС. Існує загроза зупинки транзиту газу /Фото 1

Інфографіка - Оператор ГТС України

Контекст

Номінація на прокачування російського газу до Європи на 8 квітня становить 91,2 млн. куб. м, заявка на 7 квітня була 105,7 млн куб м, свідчать дані ОГТС.

За чинним контрактом на транзит між «Нафтогазом» та «Газпромом», російська сторона протягом 2020-2024 зобовʼязана виплатити Україні понад $7,1 млрд. За даними «Нафтогазу», у 2022 році сума буде не меншою за $1,2 млрд. РФ переказує гроші щомісяця, навіть під час війни

Наприкінці березня Німеччина та Австрія активували план надзвичайної ситуації, аби скерувати обмежені поставки енергоносіїв у разі, якщо РФ припинить постачати газ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні