Категорія
Новини
Дата

Україна не зупинятиме транзит російської нафти в ЄС із 1 січня 2025-го – радник Єрмака спростував власну заяву

1 хв читання

Україна виконуватиме свої контрактні зобовʼязання щодо транзиту російської нафти до ЄС до дати їх завершення, йдеться в заяві радника керівника Офісу президента Михайло Подоляка, яка опублікована на сайті «Ми – Україна».

Тобто Україна продовжуватиме транзит нафти до Європи до кінця 2029-го. Раніше Подоляк заявив, що транзит зупиниться з 1 січня 2025-го. 

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі 

  • «Ми підтримуємо Єврокомісію у прагненні диверсифікувати постачання нафти для деяких країн регіону, щоб зменшити або повністю прибрати присутність російської нафти, – каже Подоляк. – При цьому Україна виконувала та виконуватиме свої контрактні зобовʼязання в повному обсязі до передбаченої дати завершення дії таких контрактів. Бо це стосується наших двосторонніх відносин із європейськими країнами». 
  • Раніше Подоляк в ефірі Новини.Live. заявив, що Україна припинить транзит російської нафти трубопроводом «Дружба» з 1 січня. 
  • Транзит російського газу Україна не планує продовжувати з 1 січня 2025-го, підтвердив Подоляк. Однак українська сторона готова до діалогу з країнами та компаніями Європи, які такого транзиту потребують, додав він. 

Контекст 

Україна прокачує російську нафту за десятирічним контрактом від 2019 року між українською «Укртранснафта» та російською «Транснефть». Україна за 10 років мала отримати $1,5 млрд доходів за транзит – у середньому це $150 млн у рік. Росія, за даними Bloomberg, заробляє на постачанні нафти через Україну близько $6 млрд на рік.

ЄС у 2022-му запровадив ембарго на 90% російської нафти. Виключення – транзит Україною для Угорщини, Словаччини та Чехії. Через своє географічне положення (не мають виходу до моря) ці країни страждають від специфічної залежності від російських поставок і не мають життєздатних альтернатив, заявляла тоді Рада ЄС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд